ΙΟΒΕ: Σοβαρή εθνική πρόκληση η γήρανση και μείωση του πληθυσμού – Αρνητικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες

ΙΟΒΕ: Σοβαρή εθνική πρόκληση η γήρανση και μείωση του πληθυσμού – Αρνητικό ισοζύγιο σε 13 περιφέρειες

Η γήρανση και μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα συνιστά σοβαρό εθνικό πρόβλημα, επισημαίνει η έκθεση του ΙΟΒΕ. Σήμα κινδύνου για την υπογεννητικότητα από την έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού αποτελούν εθνικό πρόβλημα και σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης σε περιφερειακό επίπεδο. Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και η υπογεννητικότητα θεωρείται η μεγαλύτερη πρόκληση για το μέλλον. Οι γεννήσεις υπολείπονται σε σχέση με τους θανάτους, αν και οι θετικές καθαρές μεταναστευτικές ροές ενδεχομένως να μετριάζουν αυτή την τάση.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΟΒΕ, το φυσικό ισοζύγιο, ήτοι η διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων, καταγράφεται αρνητικό σε όλες τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση των γεννήσεων και την καθυστέρηση των γεννήσεων σε μεγαλύτερη ηλικία. Η Κρήτη είναι η μοναδική περιφέρεια που δείχνει οριακά θετική ανάπτυξη του πληθυσμού, καθώς το θετικό μεταναστευτικό ισοζύγιο καλύπτει το αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.

Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι ενταγμένη στις πλέον γερασμένες χώρες της Ε.Ε. και αναμένεται, σύντομα, το 1/3 του πληθυσμού να είναι 65 ετών και άνω. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και της γήρανσης εξελίσσεται αδιάκοπα τα τελευταία 30-40 χρόνια, με το 2022 να καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών.

Καθώς η πληθυσμιακή συρρίκνωση θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, η αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό σύστημα σηκώνουν το βάρος των μνημονίων και των επακόλουθων ανατροπών. Η συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Αττική, η οποία συνεισφέρει σχεδόν το μισό του ΑΕΠ της χώρας, αποτελεί επίσης σημαντική πρόκληση.

Loading