Κ. Χατζηδάκης: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης

Κ. Χατζηδάκης: Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης

Την πεποίθησή του ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), Ιωάννης Γιώτης μιλώντας απόψε σε πάνελ στο πλαίσιο της ανοιχτής συνεδρίασης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου, παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

«Είμαστε άδικα στο στόχαστρο. Είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λέμε μισές αλήθειες» τόνισε σε παρέμβασή του

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο πληθωρισμός των επώνυμων τυποποιημένων τροφίμων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,6% εάν εξαιρεθεί το ελαιόλαδο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν στο 5,4% και γενικός πληθωρισμός στο 3,1%.

«Η επίδραση μας ως βιομηχανία τυποποιημένων τροφίμων και ποτών δεν τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, η έκρηξη τιμών πυροδοτήθηκε από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Η αύξηση στο κόστος είναι τόσο μεγάλη που κανένας δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Μόνο για το κόστος πρώτων υλών και συσκευασιών η αύξηση ξεπερνάει το 50% του κόστους παραγωγής».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Γιώτης, η ακρίβεια δεν είναι μόνο εχθρός του καταναλωτή, αλλά και εχθρός της βιομηχανίας τροφίμων. Στη συνέχεια, τόνισε πως πρώτο μέλημα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών είναι η στήριξη του καταναλωτή. «Για αυτόν το λόγο, από την πρώτη στιγμή απορροφήσαμε μεγάλο μέρος των αυξήσεων, ώστε να μην περάσουν στον καταναλωτή και παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας, τα οποία αγγίζουν το 50% του κόστους παραγωγής.Παράλληλα, σημείωσε πως τα κέρδη του κλάδου τροφίμων και ποτών σημείωσαν πτώση κατά 7,5% το 2022, αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη από εξαγορές και συγχωνεύσεις».

Απαντώντας στις εκκλήσεις του κ. Γιώτη για μείωση του ΦΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις τροφίμων να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, ο υπουργός διαφώνησε κάθετα. «Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων είναι αντίστοιχα με παρεμβάσεις που έγιναν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αρθούν όταν υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός υπενθύμισε σειρά δράσεων που υλοποίησε η κυβέρνηση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, εξήρε τη συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων στην αύξηση των εξαγωγών, ενώ επανέλαβε την απόρριψη του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ. «Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας», είπε ο υπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025 -επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

«Είναι σε εξέλιξη η μάχη για την πάταξη την φοροδιαφυγής, με κόστος για την κυβέρνηση γιατί είναι αρκετοί εκείνοι που διαμαρτύρονται. Ωστόσο, προχωρούμε σταθερά, ολοκληρώσαμε τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και προχωρούμε με τα ERP. Αυτό φαίνεται ότι ήδη ξεκινά να αποδίδει, αλλά μην ξεχνάμε ότι φέτος έχουμε και αυξημένους δημοσιονομικούς στόχους. Θα κάνουμε “ταμείο” και θα δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Πρέπει να έχουμε την πραγματική εικόνα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με εικασίες. Στόχος μας είναι να μειώσουμε γενικά τους φόρους και να ενισχύσουμε την κοινωνική πολιτική αλλά πριν κάνουμε το όποιο βήμα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το αντέχουμε», υπογράμμισε ο υπουργός.

Για το θέμα των τιμών, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μαγική γομολάστιχα σε καμία χώρα του κόστους που να διαγράφει το φαινόμενο του πληθωρισμού. «Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι προσωρινά και θα αρθούν όταν έρθει η ώρα και υπάρξει ομαλοποίηση της κατάστασης. Αυτό δεν θα συμβεί αύριο το πρωί, πάμε σε ομαλοποίηση σταδιακά», είπε. Σημείωσε δε ότι η εκτίμηση της ΕΕ για τον πληθωρισμό στη χώρα μας είναι πιο αισιόδοξη από την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Ο υπουργός υπενθύμισε τις παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει και υλοποιεί η κυβέρνηση – πέρα από τις μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν ήδη εφαρμοστεί ενώ παράλληλα τόνισε: «Έχουμε δύο κλάδους για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι για τον δυναμισμό τους και την εξαγωγική δραστηριότητα, τις φαρμακοβιομηχανίες και την αγροδιατροφή που ήταν η ευχάριστη έκπληξη των εξαγωγών της τελευταίας πενταετίας. Στηρίζουμε ανοιχτά και ξεκάθαρα την επιχειρηματικότητα απέναντι στις επιθέσεις σχεδόν όλων των κομμάτων».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading