Κ. Μίχαλος: Σημαντικές οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές κινήσεις και συνεργασίες με τις χώρες του αραβικού κόσμου

Κ. Μίχαλος: Σημαντικές οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές κινήσεις και συνεργασίες με τις χώρες του αραβικού κόσμου

Οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές κινήσεις και συνεργασίες με τις χώρες του αραβικού κόσμου, είναι σημαντικές για την ελληνική επιχειρηματικότητα, είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Κόσμου με θέμα: «Στρατηγική Συνεργασία» που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. 
«Μόνο στη διάρκεια του 2020 και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις και projects (σχέδια) που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας» σημείωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Παρά τους κλυδωνισμούς που δημιουργεί η διεθνής κρίση, η Ελλάδα και οι επιχειρήσεις της βαδίζουν πλέον σε σταθερή πορεία. Μια πορεία που οδηγεί στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Στη διαφοροποίηση του αναπτυξιακού της μείγματος. Στην αύξηση της εξωστρέφειας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών της». Η πορεία αυτή, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αναμένεται να επιταχυνθεί δυναμικά στα επόμενα χρόνια. Έχοντας εξασφαλίσει πόρους μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη στρατηγική αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Και μπορεί να το κάνει καλύτερα, σε συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους, δημιουργώντας αμοιβαία οφέλη.  
Οι ευκαιρίες συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, όπως είπε ο κ. Μίχαλος,εκτείνονται σε μια σειρά από τομείς.Πιο συγκεκριμένα σημείωσε τα εξής: 
– Κατασκευές. Η Ελλάδα διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό επιχειρήσεων, που μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών και δραστηριοτήτων στις αραβικές χώρες.
– Υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και πείρας και στον τομέα της ενέργειας, καλύπτοντας από την ανάπτυξη υποδομών, μέχρι την παραγωγή προϊόντων όπως τα θερμικά ηλιακά συστήματα.
– Διαμετακομιστικό εμπόριο και εφοδιαστική αλυσίδα. Πρόκειται για ένα πεδίο στο οποίο η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά πλεονεκτήματα, χάρη στη γεωγραφική της θέση που της επιτρέπει να συνδέει τις αγορές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, αλλά και του Παρευξείνιου Τόξου. Κι αυτά τα πλεονεκτήματα αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία, καθώς η πανδημία ανέδειξε την ανάγκη για ευέλικτες περιφερειακές εφοδιαστικές αλυσίδες.
– Ναυτιλία, λιμενικές υποδομές και υπηρεσίες, εφοδιαστική αλυσίδα και διακίνηση φορτίων, θα συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο ενδιαφέροντος για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες.
– Ο τουρισμός, παρά το ότι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα φέτος, παραμένει ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα υπερέχει συγκριτικά. Η χώρα μας εξακολουθεί να είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο και αναμένει ταχεία ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, μετά το τέλος αυτής της κρίσης. Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο αναβάθμισης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, αλλά και μια σειρά από project αποκρατικοποιήσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις.  
– Ο αγροτοδιατροφικός τομέας παρουσιάζει επίσης σημαντικές προοπτικές για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση για ποιοτικά, υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα.
– Αξιοποιώντας πλεονεκτήματα όπως το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της, η χώρα μας εξελίσσεται δυναμικά σε κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας μεγάλες επενδύσεις. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τις επενδύσεις της Microsoft για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων, της Cisco για δημιουργία κέντρου καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, της Pfizer για τη δημιουργία ενός από τους έξι κόμβους καινοτομίας της εταιρίας παγκοσμίως και άλλες.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play