Η μικρή εξαγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας εμποδίζει την αύξηση της συμμετοχής των εξαγωγών στην ανάπτυξη, σημείωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την υλοποίηση δύο νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων επαγγελματικής εξειδίκευσης του ΣΕΒΕ, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του ΕΒΕΑ και του ΕΒΕΠ.
Σήμερα, οι εξαγωγές στηρίζονται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις, με λιγότερες από 300 επιχειρήσεις να πραγματοποιούν το 50% των εξαγωγών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% του συνόλου, εξακολουθούν να υστερούν σημαντικά, σε όρους παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση εξωστρέφειας, σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρόβλημα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι προτάσεις των επιμελητηρίων εστιάζονται στην παροχή κινήτρων και πολιτικών ενθάρρυνσης της επιχειρηματικής μεγέθυνσης, μέσα από συμπράξεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις, στην κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και την καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων και στην παροχή ενός ολοκληρωμένου πλέγματος υπηρεσιών, για τη στήριξη των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων. «Η μεγέθυνση θα επιτρέψει στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κεφάλαια, να επενδύσουν στην αναβάθμιση των υποδομών και της παραγωγικής τους διαδικασίας. Να αξιοποιήσουν εξειδικευμένο προσωπικό, να διεισδύσουν ευκολότερα σε νέες αγορές και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι υπάρχει, ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη. Που θα μπορέσουν να βελτιστοποιήσουν την παραγωγική διαδικασία, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικές εξαγωγών, με βάση τις τάσεις και τις ανάγκες κάθε κλάδου.
Κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχία αυτών των δράσεων, τόνισε ο κ. Μίχαλος, είναι η συμμετοχή των φορέων της αγοράς, αλλά και της αυτοδιοίκησης. Των φορέων δηλαδή που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, και μπορούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν στοχευμένες παρεμβάσεις.
Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι σε «λειτουργία επιβίωσης», κατέληξε ο πρόεδρος, μέχρι να περάσει η πανδημία, αλλά «δεν παύει να υπάρχει ανάγκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων και αδυναμιών που προϋπήρχαν. Ανάγκη για καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, μείωση του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση, συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, επιτάχυνση κρίσιμων έργων εθνικής υποδομής, όπως δίκτυα μεταφορών, ψηφιακά δίκτυα, υποδομές logistics κτλ.»