Η πτώση των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο προκαλεί ανησυχία. Αιτίες και προτάσεις τονίσθηκαν από την 4Ε. Η πρωτοφανής απότομη πτώση των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου, από την Πορτογαλία μέχρι την Τουρκία, αναδεικνύει την ανάγκη για μια νέα ισορροπία στην αλυσίδα αξίας. «Καθήκον όλων είναι η δραστηριοποίηση, η θεσμική συνεργασία, με επίκεντρο την ανάκαμψη της κατανάλωσης», αναφέρει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε).
Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες των δύο προηγούμενων ετών είχαν σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή και κατανάλωση του ελαιολάδου, με τις ελλείψεις να οδηγούν σε εκρηκτική άνοδο των τιμών και σε πτώση της κατανάλωσης κατά 30-40%. Με τη νέα εμπορική περίοδο 2024/25, η Ισπανία αναμένεται να εγγράψει την παραγωγή της στα παλιά φυσιολογικά επίπεδα, επιφέροντας μια αναπροσαρμογή των τιμών.
Είναι αναγκαίο όπως τονίζεται, η πολιτεία να αναλάβει δραστηριότητες τόνωσης της κατανάλωσης και των εξαγωγών ελαιολάδου, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος στην αγορά. Επιπλέον, προτείνεται η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών μέσω της ανα revisiting των κανονισμών του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.