Κατώτατος μισθός 2024: Δείτε την νέα αύξηση – Τα ποσά και με τριετίες

Κατώτατος Μισθός: Στα 823 ευρώ αναμένεται, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προτάσεις, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Απογευματινή», να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός το 2024, ώστε να αγγίξει τα 950 ευρώ στο τέλος της επόμενης τετραετίας, αυξημένος κατά 25%, χωρίς στο ποσό αυτό να προσμετρώνται προς το παρόν οι αυξήσεις κατά 30% μεσοσταθμικά που θα επιφέρει το «ξεπάγωμα» των τριετιών.

Ειδικότερα, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μεικτά, από την 1η Απριλίου 2023 αφήνει περιθώρια για εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα αυξηθούν, καθώς θα συμπεριλάβουν τον τρέχοντα πληθωρισμό συν κομμάτι της αύξησης της παραγωγικότητας.

Έτσι, από την 1η Απρίλιου 2024 αναμένεται αύξηση της τάξης του 5%-5,5%, με τον κατώτατο να διαμορφώνεται στα 823 ευρώ και να υπολείπονται άλλα 127 για τον στόχο των 950.

Για όλους

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα. Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κάτω από το 12%, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, γεγονός που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών.

Κάτι τέτοιο θα σημάνει προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζόμενους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία στην ίδια επιχείρηση και βρίσκονται από το 2012 με παγωμένη μισθολογική εξέλιξη.

Σήμερα κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά και, αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης κατά 10% του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας.

Δείτε επίσης: Ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα σε σύσκεψη που πραγματοποιεί η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Loading