Αναλύουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον καθορισμό της αμοιβής μέσω αλγορίθμου και τις αντιδράσεις των κοινωνικών εταίρων. Τέρμα οι συγκεντρωμένες διαπραγματεύσεις· στο εξής, ο αλγόριθμος θα αποφασίζει για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Αυτό το μήνυμα εκπέμπουν οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας και του πρωθυπουργού σχετικά με την εφαρμογή μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα. Ο μαθηματικός τύπος θα προβλέπει ανάλογες προσαρμοσμένες αυξήσεις ή την αναστολή του μισθού σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται.
Η ανακοίνωση βασίζεται στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την ενσωμάτωσή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς (ΕΕ 2022/2041). Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη ΓΣΕΕ, η οποία απαιτεί την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον ορισμό του κατώτατου μισθού. Υπενθυμίζεται ότι το δικαίωμα αυτό απολέσθηκε με τον νόμο 4093/2012 και δεν έχει αποκατασταθεί ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η νέα μέθοδος υπολογισμού του κατώτατου μισθού θα διασφαλίσει καλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς θα βασίζεται σε αντικειμενικά και διαφανή οικονομικά στοιχεία. Ωστόσο, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι το προτεινόμενο σύστημα δεν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια της Οδηγίας και δεν εξασφαλίζει ουσιαστική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Υπογραμμίζει ότι η αναπροσαρμογή του μισθού θα έπρεπε να γίνεται με βάση τον πληθωρισμό του φτωχότερου κομματιού του πληθυσμού και όχι τον μέσο πληθωρισμό.
Οι παρατηρήσεις αναδεικνύουν και πάλι την έλλειψη σαφήνειας στον αλγόριθμο, με συνέπεια τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να μένουν έξω από το δίκτυο προστασίας. Η πραγματική μείωση του εισοδήματος από μισθωτή εργασία το διάστημα 2019-2023 έχει ενοχοποιηθεί για την επιδείνωση της κοινωνικής βιωσιμότητας στην Ελλάδα.