Η μελέτη του ΚΕΠΕ αποκαλύπτει τη σύνδεση μεταξύ μισθών και οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πολιτικών μισθολογικής αύξησης. Η πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) αναδεικνύει τη θεμελιώδη σχέση μεταξύ των μισθών και της οικονομικής ανάπτυξης, προτείνοντας ότι η αύξηση των μισθών μπορεί να ενισχύσει την καταναλωτική δαπάνη, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ανάπτυξη. Όταν οι εργαζόμενοι έχουν υψηλότερο εισόδημα, τείνουν να ξοδεύουν περισσότερο σε αγαθά και υπηρεσίες, αυξάνοντας τη ζήτηση.
Η μελέτη διερευνά αν η ελληνική οικονομία λειτουργεί βάσει ενός μοντέλου που καθοδηγείται από τους μισθούς ή από τα κέρδη, χρησιμοποιώντας ένα μακροοικονομετρικό υπόδειγμα ζήτησης. Τα ευρήματα της ανάλυσης παρέχουν ενδείξεις ότι η συνολική ζήτηση στην ελληνική οικονομία αναπτύσσεται μέσω των μισθών, υποδεικνύοντας ότι πολιτικές που προωθούν τη διατήρηση ή αύξηση του μεριδίου των μισθών μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίδοτο στην οικονομική στασιμότητα.
Επιπλέον, η μελέτη τονίζει ότι οι πολιτικές μισθολογικής μετριοπάθειας ενδέχεται να στερήσουν τη δυναμική ανάπτυξης της ζήτησης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση και το ΑΕΠ. Το ΚΕΠΕ προτείνει λοιπόν τη θέσπιση πολιτικών αύξησης των κατώτατων μισθών και ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας.
Τα χρόνια των μνημονίων είχαν σοβαρές συνέπειες για την ιδιωτική οικονομία και τη διανομή του εισοδήματος. Παρά την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, η διανομή του εισοδήματος υπήρξε εν πολλοίς σε βάρος των εργαζομένων, περιορίζοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της ζήτησης.
Η παραγωγική δομή κάθε οικονομίας και τα αναπτυξιακά της πρότυπα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντίδραση στις μεταβολές της διανομής εισοδήματος, κάτι που είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr