Οι πόλεις που παρουσιάζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο φούσκας ακινήτων είναι το Μαϊάμι, το Τόκιο και η Ζυρίχη, ενώ αυξημένο κίνδυνο εμφανίζουν επίσης το Λος Αντζελες, το Τορόντο και η Γενεύη. Μεσαίο κίνδυνο παρουσιάζουν το Άμστερνταμ, το Σίδνεϊ, η Βοστώνη, το Βανκούβερ, η Φρανκφούρτη, το Χονγκ Κονγκ, το Τελ Αβίβ, το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη, η Μαδρίτη και το Μόναχο.
Ο κίνδυνος φούσκας έχει μειωθεί γενικά στην Ευρώπη, ενώ έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της νέας έκθεσης της UBS που αφορά τον Παγκόσμιο Δείκτη Φούσκας στα Ακίνητα. Ο κίνδυνος φούσκας έχει μειωθεί στην Ευρώπη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ διατηρείται σταθερός στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού.
Ειδικά στην Ευρώπη, κατόπιν περαιτέρω υποχωρήσεων στην βαθμολογία του Δείκτη Φούσκας, ο κίνδυνος έχει μειωθεί σε Λονδίνο, Παρίσι, Στοκχόλμη και Μιλάνο. Οι πόλεις αυτές κατατάσσονται πλέον σε χαμηλή κατηγορία κινδύνου σύμφωνα με τη βαθμολογία της UBS.
Οι τιμές των κατοικιών, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, είναι κατά μέσο όρο περίπου 15% χαμηλότερες από ό,τι στα μέσα του 2022, όταν τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται παγκοσμίως. Οι πόλεις με τις ισχυρότερες διορθώσεις τιμών είναι αυτές που εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο φούσκας ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια. Στη Φρανκφούρτη, το Μόναχο, τη Στοκχόλμη, το Χονγκ Κονγκ και το Παρίσι, οι πραγματικές τιμές είναι 20% ή και χαμηλότερες από τις κορυφαίες τους μετά την πανδημία.
Διόρθωση τιμών: Συνολικά, τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα χαρακτηρίζονται από παύση στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, με ισχυρή διόρθωση να συνεχίζεται στο Παρίσι και το Χονγκ Κονγκ. Αντίθετα, σε Ντουμπάι και Μαϊάμι, οι τιμές των κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται. Σε πόλεις με έντονες ελλείψεις κατοικιών, όπως το Βανκούβερ, το Σίδνεϊ και η Μαδρίτη, οι πραγματικές τιμές έχουν αυξηθεί πάνω από 5% συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η αύξηση των ενοικίων υποστηρίζει τη ζήτηση για ιδιοκατοίκηση σε αστικές περιοχές, ενώ η πτώση των επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσει ξανά από την ενοικίαση στην αγορά.