Κλειστά ακίνητα: Τα μειωμένα κίνητρα και οι υψηλές δαπάνες ανακαίνισης

Κλειστά ακίνητα: Τα μειωμένα κίνητρα και οι υψηλές δαπάνες ανακαίνισης

Εξετάζονται οι αιτίες και οι συνέπειες των κλειστών ακινήτων στην αγορά, με έμφαση στις ανακαινίσεις και τη φορολογία. Ο προβληματισμός σχετικά με την κτηματαγορά εντείνεται λόγω της παρουσίας περίπου 1 εκατομμυρίου κλειστών ακινήτων, τα οποία είτε παραμένουν δεσμευμένα λόγω χρεών είτε έχουν δηλωθεί ως κενά από τους ιδιοκτήτες τους. Οι μεσίτες εκτιμούν ότι η αύξηση του κόστους στέγασης τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά και στον υψηλό αριθμό κλειστών ακινήτων. Πολλοί ιδιοκτήτες, που στο παρελθόν αντιμετώπισαν προβλήματα με ασυνεπείς ενοικιαστές, προτιμούν να κρατούν τα ακίνητά τους κλειστά.

Έρευνα της Kapa Research αποκαλύπτει ότι το ζήτημα των κενών κατοικιών είναι μια σοβαρή πρόκληση για την αγορά, καθώς περίπου το 13% των ιδιοκτητών δηλώνει ότι διαθέτει τουλάχιστον μία κενή κατοικία. Η πλειονότητα αυτών των ακινήτων παραμένει ανεκμετάλλευτη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με βασικό λόγο την ανάγκη ανακαίνισης, καθώς το 54% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι απαιτούνται εκτενείς επισκευές.

Η αύξηση των ανακαινίσεων σε μεγάλες πόλεις και μικρότερες περιοχές υποδηλώνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη προχωρήσει σε βελτιωτικές εργασίες, ενώ το κόστος ανακαίνισης συχνά υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, γεγονός που αποτρέπει την άμεση αξιοποίηση των ακινήτων. Ο υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, προσφέροντας επιδότηση έως 8.100 ευρώ για ανακαίνιση κλειστών ακινήτων, εφόσον αυτά νοικιαστούν για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Το πρόγραμμα Ανακαινίζω-Νοικιάζω ανοίγει για αιτήσεις στις 21 Φεβρουαρίου, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για τους ιδιοκτήτες κενών ακινήτων. Η προτίμηση στα ανακαινισμένα ακίνητα έχει οδηγήσει σε αύξηση των ενοικίων σε πολλές περιοχές της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ποιοτικές κατοικίες και βελτιώσεις στην κτηματαγορά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play