Πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 3% του ΑΕΠ και συνολικό (δημοσιονομικό) έλλειμμα που αγγίζει το μηδέν πέτυχε η Ελλάδα το 2024, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στην ιδρυτική εκδήλωση του think tank Synergia που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Υπογράμμισε δε, ότι τα επιπλέον έσοδα θα επιστρέψουν στην κοινωνία με νέες μειώσεις άμεσων φόρων που θα ανακοινωθούν εντός του έτους. Αυτό στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε καιρούς αστάθειας, ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει και σε ισχυρούς ανέμους αν προκύψουν.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν πέρυσι, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέμεινε στο δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης. «Πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω και από αυτό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2025, κοντά στο 3% του ΑΕΠ, που σημαίνει έλλειμμα το οποίο αγγίζει το μηδέν. Για αυτό εργαζόμαστε, διότι η δουλειά του καλού νοικοκύρη είναι να σκέφτεται το αρνητικό σενάριο και όχι να παίρνει αλόγιστα ρίσκα.»
Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα του 2024, που θα πιστοποιηθούν τις αρχές του τρέχοντος έτους, οφείλονται στα επιπλέον έσοδα που προέρχονται από τη μείωση της φοροδιαφυγής, τα οποία αγγίζουν πλέον τα 2 δισ. ευρώ. «Ό,τι περισσότερο μπορούμε και επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, επιστρέφει στην κοινωνία. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής δεν έχει μόνο οικονομικό πρόσημο αλλά και ένα πρόσημο ενίσχυσης των κοινωνικών πολιτικών.»
Ενώ, αναφερόμενος στον προγραμματισμό του 2025 είπε: «Αυτή η χρονιά θα είναι χρονιά με σημαντικές περαιτέρω μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη. Αν δεν υπάρξει μια απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη διεθνής κρίση, η συνέχιση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα μας επιτρέψει να μειώσουμε άμεσους φόρους.»
Ο υπουργός σημείωσε, εξάλλου, ότι έχοντας πετύχει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα στραφεί από τη μακροοικονομική στη μικροοικονομική πολιτική. «Θα δώσουμε ακόμα περισσότερη σημασία σε θέματα όπως η προσέλκυση και διευκόλυνση των επενδύσεων, η ενθάρρυνση των εξαγωγών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η στήριξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.»
Επιπλέον, κατέληξε λέγοντας ότι «αν τα πράγματα εξελιχθούν κανονικά και ίσως και λίγο χειρότερα από κανονικά, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αυξήσεις αποδοχών και μειώσεις φόρων.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ