Την αποκέντρωση του λιμενικού συστήματος της χώρας με τη δημιουργία περιφερειακών δικτύων, που θα εποπτεύουν και θα ρυθμίζουν τα 900 λιμάνια της χώρας, προτείνει ο πρώην Κοσμήτορας της σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του, ο κ. Χλωμούδης ανέφερε ότι τα λιμάνια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μηχανές ανάπτυξης και όχι ως real estate, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να δημιουργηθούν οντότητες που θα παίξουν τον ρόλο του ρυθμιστή.
Τόνισε ότι αυτά τα περιφερειακά δίκτυα θα έχουν την εποπτεία του σχεδιασμού του συνόλου της λιμενικής αγοράς της συγκεκριμένης περιφέρειας.
Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει στα 900 λιμάνια έλεγχος και εποπτεία και όχι το αδιοίκητο, ανέφερε ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ένα βιώσιμο εθνικό λιμενικό σύστημα.
Ο κ. Χλωμούδης πρόσθεσε ότι η εθνική λιμενική πολιτική πρέπει να προχωρήσει με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο, καθώς αυτό που ισχύει σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη.
Τόνισε τέλος ότι με βάση τις κατακτήσεις στον ευρωπαϊκό χώρο δεν μπορεί να γίνει αν δεν επανέλθει η ρυθμιστική αρχή λιμένων στο γενεσιουργό της κείμενο ίδρυσης.
– Τι ζήτησε ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος –
Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου Πειραιά στην προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση προς τον Κώστα Χλωμούδη, αναφέροντας ότι έχει συμβάλει στα μέγιστα στην επιστήμη και την παιδεία της ναυτιλίας.