Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι: «Καταστροφικό το καλάθι του Πάσχα για εμάς – Κάτω του κόστους η τιμή σε αρνιά και κατσίκια» (ΒΙΝΤΕΟ)

Την αντίθεσή τους στην ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στο καλάθι του Πάσχα εκφράζουν οι κρεοπώλες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, κάτι που αποτυπώθηκε και στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Συγκεκριμένα, με την ένταξη του αρνιού και του κατσικιού στο καλάθι του Πάσχα, αυτομάτως περιορίζεται η τιμή πώλησής του και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός με τα σούπερ μάρκετ. Το κόστος παραγωγής εν μέσω ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί για τους παραγωγούς, αλλά και για τους κρεοπώλες, την ίδια ώρα που πολλά ζώα εισάγονται στη χώρα και ελληνοποιούνται, πηγαίνοντας στα ψυγεία των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, αν και πλέον αυτό το φαινόμενο έχει περιοριστεί.

Επιπλέον, οι παραγωγοί τονίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα αυξήθηκαν οι τιμές λόγω μεγάλης ζήτησης από χώρες του εξωτερικού, όπου τα οικονομικά δεδομένα είναι καλύτερα μεταξύ των καταναλωτών.

Πρώτος τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, ο οποίος υποστήριξε πως “συμπιέζουμε το κέρδος μας, για να μην χαλάσουμε το χατίρι του καταναλωτή. Παρακαλούμε τους καταναλωτές να αγοράσουν αρνιά πρώτης διαλογής, τα οποία εμείς ως κρεοπώλες ξέρουμε να τα ξεχωρίζουμε”.

Ακολούθως, τοποθετήθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο κόστος παραγωγής, διευκρινίζοντας ότι κάθε αρνί κοστίζει περίπου 9,90 ευρώ. “Αρχικά ο υπουργός Ανάπτυξης μα διαβεβαίωσε ότι το αρνί δεν θα μπει στο καλάθι, αλλά δύο μέρες αργότερα μπήκε. Καλούμε τον κ. Γεωργιάδη να παρέμβει στις τιμές της ενέργειας και των ζωοτροφών, όπως έκανε σε εμάς. Είμαστε οι χαμένοι της υπόθεσης. Προσπαθούμε οι τιμές να είναι κοντά στο κόστος παραγωγής, για να μην κλείσουμε. Δεν γίνεται να έχουμε ζημία”.

Ακόμα, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί η ισορροπία για να μην μείνουν απούλητα τα αρνιά μετά το Πάσχα. “Οι τιμές προκύπτουν από συγκεκριμένα κόστη. Αν το κόστος για τον παραγωγό είναι στα 8 ευρώ, προσθέτοντας και όλα τα υπόλοιπα συν το δικό μας κέρδος (με δεδομένο και τον ΦΠΑ), τότε η τιμή φτάνει στα 14,80 ευρώ το κιλό του αρνιού. Καταλαβαίνουμε ότι τα 10 ευρώ που λέει η Πολιτεία, δεν είναι κάτι ρεαλιστικό, πάρα μόνο για αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα”.

Τέλος, εκ μέρους των καταναλωτών μίλησε ο Απόστολος Ραυτόπουλος, που επεσήμανε ότι η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές να έχουν εκτοξευτεί.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σε «εσκεμμένη» απαξίωση ο ΟΑΣΘ – Λείπουν 400 οδηγοί και σύγχρονα λεωφορεία (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Loading