Η ΕΑΓΜΕ εξετάζει παλιά κοιτάσματα για εντοπισμό κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών. Οι επιστήμονες της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης πολύτιμων πόρων σε παλαιά κοιτάσματα. Ειδικότερα, η ΕΑΓΜΕ αναθεωρεί προηγούμενα ευρήματα που προήλθαν από μελέτες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με στόχο την ανίχνευση κρίσιμων γαιών και την προκήρυξη νέων διαγωνισμών. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται μετά την επιτυχία της εκμίσθωσης στην Κέραμο της Χίου και τη συνεργασία με αυστραλιανών συμφερόντων εταιρεία στους Μολάους, όπου οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων γερμανίου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Διευθυντή της ΕΑΓΜΕ, Γ. Γκούτη, η επαναξιολόγηση των παλαιών κοιτασμάτων γίνεται με στόχο τον εντοπισμό κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών. Προς το παρόν, η επαναξιολόγηση εστιάζει στα Κιμμέρια Ξάνθης καθώς και στα ιστορικά κοιτάσματα μαγγανίου στη Δράμα, που στο παρελθόν υπηρέτησαν ως κεντρικό μεταλλευτικό σημείο της χώρας.
Αναφορικά με την περιοχή της Δράμας, απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός για την παραγωγή ηλεκτρολυτικού μαγγανίου και η αναθεώρηση των επενδυτικών προτάσεων. Στα Κιμμέρια Ξάνθης, η ΕΑΓΜΕ είχε παράσχει πρόσφατα μια μελέτη που αποτύπωνε την ύπαρξη μεταλλευτικών πόρων όπως μαγνητίτη και σιδηροπυρίτη.
Οι επαναξιολογήσεις, σύμφωνα με τον κ. Γκούτη, συνδυάζονται με εκπαιδευτικά προγράμματα και αναγνωρίσιμες περιοχές, όπως στο Καλλυντήρι Ροδόπης. Η διερεύνηση εστιάζει στην ανακάλυψη κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, περιλαμβάνοντας τον εντοπισμό μεταλλευτικών στοιχείων όπως το γερμάνιο και το βολφράμιο.
Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, προγραμματίζεται νέος διαγωνισμός για τον μεταλλευτικό χώρο της Ξάνθης, ενώ η ΕΑΓΜΕ συνεχίζει τη χαρτογράφηση των πόρων, με τον σκοπό της ενίσχυσης της στρατηγικής θέσης της Ελλάδας στην αγορά κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr