Κρήτη: Ο νέος ψηφιακός κόμβος της Ελλάδας με την υποστήριξη της Vodafone

Κρήτη: Ο νέος ψηφιακός κόμβος της Ελλάδας με την υποστήριξη της Vodafone

Στην Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών, οι διεθνείς τηλεπικοινωνιακοί δρόμοι και οι συνδέσεις οπτικών ινών διασταυρώνονται στην Κρήτη. Η Κρήτη δεν είναι απλώς ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, αλλά αναδεικνύεται σε παγκόσμιο κόμβο τηλεπικοινωνιακών υποδομών, με το μέλλον να προδιαγράφεται ψηφιακά πιο λαμπρό από ποτέ λόγω των υποθαλάσσιων καλωδίων για υποδομές επικοινωνιών. Η Vodafone έχει σφραγίσει την αδιάλειπτη συνδεσιμότητα όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και της χώρας στο σύνολό της, μέσα από σημαντικές επενδύσεις σε υποβρύχια δίκτυα.

Το νέο ορόσημο και φιλόδοξο έργο της Vodafone είναι η σύνδεση του σταθμού προσαιγιάλωσης υποβρύχιων καλωδίων της στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, με ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο, το India-Europe-Xpress (IEX). Ο νέος σταθμός θα δημιουργήσει την αναμενόμενη προστιθέμενη αξία στη συνδεσιμότητα της Ελλάδας και της Κρήτης, αποτελώντας τον πρώτο στο νότιο τμήμα του νησιού. Μέχρι σήμερα, τα περισσότερα υποβρύχια καλώδια συγκεντρώνονται στη βόρεια Κρήτη.

Το σύστημα IEX, με συνολικό μήκος σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα, αποτελεί μέρος ενός διηπειρωτικού έργου, που περιλαμβάνει επίσης το σύστημα India-Asia-Xpress (IAX). Το IEX συνδέει τη Βομβάη με την Ευρώπη και διασυνδέεται απρόσκοπτα με τις ακτές της Βομβάης, επεκτείνοντας το IEX ανατολικά με το IAX ώστε να φτάσει στη Σιγκαπούρη. Το καλώδιο IEX προσεγγίζει τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και τη Μεσόγειο Θάλασσα με προσαιγιαλώσεις στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Η Vodafone Ελλάδας έχει δημιουργήσει τον «ανοικτό» σταθμό προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι, καθιστώντας τον διαθέσιμο σε όλα τα έργα και παρόχους, σε μια δίκαιη και ισότιμη βάση, με την προσδοκία ότι θα προσελκύσει επενδύσεις και από άλλα σημαντικά καλώδια που θα συνδέσουν την Κρήτη με διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο.

Τα υποθαλάσσια καλώδια συνδέουν περιοχές και ηπείρους, γεφυρώνοντας γεωγραφικά εμπόδια, όπως αυτά της χώρας μας με την τεράστια ακτογραμμή. Μέσα από αυτές τις υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών, το νησιωτικό ανάγλυφο της χώρας μπορεί να αναπτυχθεί ψηφιακά και να διασφαλίσει προσιτή και προσβάσιμη συνδεσιμότητα για όλους. Αυτό αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος.

Loading

Play