«Ενώ το κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης μόλις έκλεισε, η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης κινδυνεύει πάλι να τεθεί σε δοκιμασία με την επιστροφή του φθινοπώρου. Αυτή τη φορά στο φως των προβολέων η τρίτη οικονομία της ευρωζώνης, η Ιταλία» γράφει η Le Monde.
Καθώς η νέα κυβερνητική συμμαχία κάνει τις πρώτες διαμεσολαβήσεις για την κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού, τα μέλη της αυξάνουν τις αντικρουόμενες δηλώσεις και τις προκλήσεις προς τις Βρυξέλλες. Η στρατηγική του προϋπολογισμού καθώς δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη αρχίζει να μεταφέρει ανησυχία στις αγορές, αναφέρουν αναλυτές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει τον Οκτώβριο τους προϋπολογισμούς του 2019 προς έγκριση. Αλλά η σύγκρουση με την Ιταλία θα λάβει πιθανόν χώρα πολύ νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, τα διαφορετικά μηνύματα αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν για κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, πολλοί εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με παράταση του προγράμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων, για παράδειγμα, το οποίο βέβαια έχει προγραμματιστεί να τελειώσει τέλος Δεκεμβρίου. Είναι όμως κάτι που απέχει από το να είναι σίγουρο: «Η ΕΚΤ δεν θα προστρέξει για μια χώρα που παίζει με αυτό τον τρόπο με τη φωτιά» αναφέρει πηγή που γνωρίζει τη λειτουργία του θεσμού. Από τον Απρίλιο η απόκλιση γερμανικών-ιταλικών επιτοκίων έχει αυξηθεί (από 117 στις 265 μονάδες βάσης).
Σύμφωνα με τη Natixis, η Ιταλία μπαίνει στην «επικίνδυνη ζώνη» μετά τις 255 μονάδες λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού. Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: στο πρώτο η συμμαχία χαμηλώνει τις φιλοδοξίες της και παρουσιάζει ένα σχέδιο κάπως πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα μάξιμουμ συναίνεσης από τις Βρυξέλλες. Στο δεύτερο, η απόκλιση του προϋπολογισμού παράγει μια αντίδραση των αγορών με απρόβλεπτες συνέπειες. Όπως και να έχει «ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας της αλήθειας για την ιταλική κυβέρνηση», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ