Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση προμηνύει την κατάργηση των τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα εργαλείο που αναμένεται να επιφέρει τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και την αποκλιμάκωση των ελάχιστων εισοδημάτων που πρέπει να δηλώνουν ετησίως ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιείται είτε μέσω ιδιωτικών παρόχων είτε μέσω της δωρεάν εφαρμογής της ΑΑΔΕ, η οποία σύντομα θα είναι διαθέσιμη και σε κινητές συσκευές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟΤ, αναμένεται εντός του 2025 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει την τελική της έγκριση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση σε κάθε συναλλαγή και σε κάθε φορολογικό πεδίο. Αυτό το γεγονός θα επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να πιστοποιούν όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται, ανεξαρτήτως του αν είναι με τιμολόγια ή απλές αποδείξεις. Οι συναλλαγές θα καταγράφονται στο σύστημα MyData, το οποίο έως τώρα περιλαμβάνει παραστατικά αξίας άνω των 3,5 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Η βασική προϋπόθεση για την κατάργηση των τεκμηρίων είναι η δυνατότητα του κράτους να γνωρίζει τα πραγματικά εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, εισοδηματιών και επαγγελματιών. Αυτό θα εξαλείψει την ανάγκη εφαρμογής τεχνικών που ανήκουν σε παλαιότερες εποχές για τον προσδιορισμό του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος που απαιτείται να δηλώνεται. Σήμερα, οι επαγγελματίες που εκδίδουν τιμολόγια μέσω ιδιωτικού ηλεκτρονικού παρόχου κερδίζουν μπόνους, καθώς περιορίζεται η διάρκεια για την οποία μπορούν να ελέγχονται φορολογικά.
Η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, σε συνδυασμό με τα εργαλεία της ΑΑΔΕ, αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην αύξηση των εσόδων του κράτους. Όλα αυτά τα μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει σε δραστική μείωση του κενού ΦΠΑ από σχεδόν 30% το 2017 στο 13,7% το 2022, ενισχύοντας τη στρατηγική συμμόρφωσης που επιδιώκει η Αρχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr