Με την έγκριση δύο ογκολογικών φαρμάκων ξεκινά η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας στην Ε.Ε.

Με την έγκριση δύο ογκολογικών φαρμάκων ξεκινά η πρώτη κοινή αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας στην Ε.Ε.

Ανακαλύψτε την πρώτη κοινή αξιολόγηση ογκολογικών φαρμάκων στην Ε.Ε. και τις επιπτώσεις της στην υγειονομική περίθαλψη. Η κοινή κλινική αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας στην Ευρώπη έκανε το ντεμπούτο της με τη συμμετοχή δύο ογκολογικών φαρμάκων, ένα για σπάνια παιδιατρικά καρκινώματα και ένα προϊόν προηγμένης τεχνολογίας. Αυτή η πρωτοβουλία έρχεται ως αποτέλεσμα του κανονισμού που τέθηκε σε εφαρμογή στα μέσα Ιανουαρίου και αφορά τη θεραπεία του γλοιώματος, ενός σπάνιου εγκεφαλικού όγκου στα παιδιά, καθώς και του μελανώματος.

Η ενιαία αξιολόγηση θα συμβάλει στην ταχύτερη και ευρύτερη πρόσβαση των ασθενών σε νέα και πιο αποτελεσματικά καινοτόμα φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Η διαδικασία πραγματοποιείται από ειδικούς αξιολογητές των αρμόδιων οργανισμών των κρατών μελών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν.

Για το γλοιώμα, το φάρμακο αξιολογείται από το Εθνικό Κέντρο Φαρμακοοικονομίας της Ιρλανδίας και το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας Υγειονομικής Περίθαλψης της Γερμανίας, ενώ η θεραπεία του μελανώματος αξιολογείται από την Εθνική Αρχή Υγείας της Γαλλίας και τον Οργανισμό Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας και Τιμολόγησης της Πολωνίας.

Οι κοινές κλινικές αξιολογήσεις των δύο φαρμάκων διενεργούνται παράλληλα με τη διαδικασία χορήγησης άδειας κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Στόχος της Ε.Ε. είναι να διασφαλιστεί ότι οι καινοτόμες και αποτελεσματικές τεχνολογίες υγείας θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο κανονισμός για την αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Ιανουαρίου 2025, αποσκοπεί στην απλοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικά με την τιμολόγηση και αποζημίωση των προϊόντων υγειονομικής τεχνολογίας. Μέσω της συνεργασίας των κρατών μελών, το νέο πλαίσιο προάγει την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα στην πρόσβαση σε νέα φάρμακα και θεραπείες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play