Μεγάλα περιθώρια ασφαλιστικής κάλυψης των Ελλήνων πολιτών, απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Μεγάλα περιθώρια ασφαλιστικής κάλυψης των Ελλήνων πολιτών, απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Πολύ μεγάλα είναι τα περιθώρια ασφαλιστικής κάλυψης των Ελλήνων πολιτών, απέναντι στα ακραία φαινόμενα, που γεννά η κλιματική αλλαγή, όπως φανερώνουν τα στοιχεία που ανέδειξε η ημερίδα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, με θέμα: “κλιματική αλλαγή-φυσικές καταστροφές, πρόληψη και αντιμετώπιση”. Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος ΔΣ της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρος Σαρηγεωργίου, υπογράμμισε ότι από το 1993 εως το 2016 οι ασφαλιστικές εταιρίες στην Ελλάδα, κάλυψαν μόλις 24.000 ζημίες προϋπολογισμού ύψους 348 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σαρηγεωργίου σημείωσε ότι η ένωση έχει προτάσεις που θέλει να επικοινωνήσει στην κυβέρνηση, με στόχο την προσφορά συνολικών καλύψεων στην κοινωνία, “ώστε όταν έλθει η καταστροφή, αντί να ζητάμε από την πολιτεία λεφτά που δεν έχει, να υπάρχουν οι ασφαλιστικές, όπως εξήγησε “. Την ίδια στιγμή ζήτησε κίνητρα για επενδύσεις που θα εστιάζουν στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του πλανήτη. Με 14 δισ. ευρώ επενδεδυμένα κεφάλαια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά οι εταιρίες του κλάδου είναι οι από τους πλέον σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα, όπως ανάφερε ο κ. Σαρηγεωργίου και για το λόγο αυτό ζητά νομοθετικές παρεμβάσεις για τη στροφή σε πράσινες επενδύσεις.

Εστιάζοντας στο τι μέλλει γεννέσθαι στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, ο Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, περιέγραψε με ζοφερά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση και έκρουσε τον κώδωνα για άμεσες δράσεις. “Πλέον όλοι πρέπει να αρχίσουμε να πιστεύουμε τι λέει η επιστήμη και να κλείνουμε τα αυτιά σε διενέξεις κλπ. Επίσταμαι σημαίνει γνωρίζω καλά”, υπογράμμισε ο καθηγητής στο ακροατήριο των ασφαλιστών και απευθυνόμενος σε αυτούς που ερωτούν πότε φτάνει “το σημείο μη επιστροφής” ο κ. Ζερεφός δήλωσε με νόημα: “όταν το ακραίο γίνει συνηθισμένο.”

Τα τελευταία 60 χρόνια τα κόστη των καταστροφών από τα ακραία φαινόμενα έχουν εκατονταπλασιαστεί, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, κι έρχονται και χειρότερα αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα. Η φωτιά της Πελοποννήσου το 2007 ήταν η χειρότερη πυρκαϊά που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα. Οι άνεμοι που φυσούσαν εκείνη την περίοδο στην περιοχή, θα φυσούν στην Ελλάδα μετά από 70 χρόνια, αν φυσικά δεν αλλάξει κάτι μέχρι τότε. Στην Ελλάδα ήδη τα δέλτα των ποταμών υποφέρουν κι αν επιβεβαιωθεί το πολύ ακραίο σενάριο να αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας πάνω από 1 μέτρο, το 30% των ακτών της χώρας μας θα αλλάξει μορφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ζερεφός επανέλαβε ότι τα ακραία φαινόμενα θα αυξάνουν, καθώς ο πλανήτης μας βαδίζει σε αύξηση της θερμοκρασίας του, από 2 εως 3 βαθμούς.

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace ανάφερε ότι αν ξεπεραστεί το φράγμα των “3,5 – 4” βαθμών επιπλέον αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη τα επόμενα χρόνια, τότε ο ανθρώπινος πολιτισμός θα εισέλθει σε τροχιά εξαφάνισης.

Εστιάζοντας στην Ελλάδα, ο κ. Γρηγορίου έκανε λόγο για αύξηση των πυρκαϊών κατά 40%, αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων, αλλά και μαζική ερημοποίηση περιοχών της χώρας μας. Ενα τέτοιο σενάριο μεταφράζεται σε 700 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία με βάσει στοιχεία που θα ανακοινωθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ο πλανήτης είναι καθ’ οδόν σε καταστροφική αυτοτροφοδοτούμενη κλιματική αλλαγή, με τρομακτικές συνέπειες στις παγκόσμιες οικονομίες, ανάφερε ο κ. Γρηγορίου, ζητώντας από το πόστο του ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play