Μεγάλες αλλαγές στην αγορά ελαιολάδου: Μείωση 40% της τιμής παραγωγού, η Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά ελαιολάδου: Μείωση 40% της τιμής παραγωγού, η Ελλάδα δεύτερη στην ΕΕ

Μείωση η οποία ανέρχεται έως και 40% καταγράφεται στην τιμή παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το τελευταίο διάστημα.

Λόγω της μικρής συγκομιδής της περασμένης χρονιάς αλλά και εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων, η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό είχε φτάσει σε ιστορικά υψηλά έως και 9,5 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει η τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα 15 ευρώ το κιλό πέρυσι, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές να στραφούν σε άλλα λάδια για τις καθημερινές τους ανάγκες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η υψηλή τιμή ανάγκασε σχεδόν 4 στους δέκα καταναλωτές να επιλέξουν άλλα έλαια.

Αυτό το διάστημα έχουμε μια σημαντική διόρθωση προς τα κάτω στη τιμή παραγωγού, από τα 9,5 ευρώ που είχε φτάσει το περασμένο διάστημα. Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρισκόμαστε στην περιοχή των 5 ευρώ.

Αυτή η εξέλιξη οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, με την παγκόσμια παραγωγή να είναι αυξημένη έως και 50% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει υπερεπάρκεια ελαιολάδου και η μειωμένη κατανάλωση, που ανέρχεται έως και 40% λόγω των υψηλών τιμών του προηγούμενου διαστήματος, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές, τόσο στον παραγωγό όσο και στους καταναλωτές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε.

Κατά την περασμένη χρονιά, η Ελλάδα είδε την παραγωγή της να μειώνεται στους 120-130 χιλιάδες τόνους, γεγονός που δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή αλλά συνέβη και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία.

Για φέτος, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει στους 250 χιλιάδες τόνους, ενώ η ισπανική παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τους 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Αναφορικά με τις τιμές, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Μανώλης Γιαννούλης, επισημαίνει ότι το λάδι δεν μπορεί να πωλείται όσο ένας καφές και υπογραμμίζει την ανάγκη για δίκαιες τιμές παραγωγής.

Η κατάσταση της αγοράς υποδεικνύει ότι η συνέχιση της παραγωγής απαιτεί οικονομική βιωσιμότητα για τους παραγωγούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του προϊόντος.

Loading

Play