Η έκθεση της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει την υστέρηση της απασχόλησης στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας παραμένει περιορισμένος, καταδεικνύοντας μια υστέρηση στην απασχόληση στον δευτερογενή τομέα. Οι επιδόσεις σε σχέση με το ποσοστό των εργαζομένων στους δυναμικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας είναι εξαιρετικά χαμηλές σε σύγκριση με το σύνολο της απασχόλησης.
Η βελτίωση των βασικών ποσοτικών μεγεθών της αγοράς εργασίας συνεχίζεται και το 2024, ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει ότι οι παραδοσιακοί δείκτες απέχουν ακόμα σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Για το 2023, το ποσοστό των εργαζομένων που απασχολούνται σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας διαμορφώθηκε στο 3,4%, καθιστώντας την Ελλάδα δεύτερη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, το ποσοστό των ατόμων που εργάζονταν το 2023 σε μεταποιητικούς κλάδους υψηλής τεχνολογίας ανήλθε μόλις στο 0,8%, το οποίο κατατάσσει τη χώρα μας στην πέμπτη θέση από το τέλος της ΕΕ.
Αν και το ποσοστό των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών είναι υψηλό, οι θέσεις εργασίας σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και έντασης γνώσης παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Συγκεκριμένα, το 2023, αυτό το ποσοστό στην Ελλάδα ανήλθε μόλις στο 2,6%, κατατάσσοντας τη χώρα στην προτελευταία θέση της ΕΕ.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι παρά την αύξηση της απασχόλησης σε τεχνολογικά αναβαθμισμένους κλάδους, η πρόοδος είναι αργή και δεν οδηγεί σε σύγκλιση με τα αντίστοιχα επίπεδα άλλων κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό αποκαλύπτει το ισχνό τεχνολογικό αποτύπωμα της απασχόλησης και της παραγωγικής δομής της ελληνικής οικονομίας.
Τα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας συνοδεύονται από χαμηλό μερίδιο απασχολουμένων σε επαγγέλματα υψηλής τεχνολογίας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας. Στην Ελλάδα, σε 13 από τους 17 κλάδους το 2022, το μερίδιο αυτό ήταν χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr