Η μελέτη αναδεικνύει τις ανισότητες στην έγκριση και πρόσβαση νέων φαρμάκων μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνίας. Από το 2014 έως το 2022, περισσότερες από 500 νέες δραστικές ουσίες εγκρίθηκαν διεθνώς για διάφορους θεραπευτικούς τομείς. Ωστόσο, η διαφοροποίηση στη νομοθεσία και τους κανονισμούς για την έγκριση και χρήση των φαρμάκων δημιουργεί σημαντικές ανισότητες στην προσβασιμότητα αυτών των φαρμάκων για τον πληθυσμό. Οι διαφορές αυτές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς η έγκαιρη πρόσβαση στα νέα φάρμακα μπορεί να βελτιώσει την πορεία των ασθενών και να ενισχύσει τον ανταγωνισμό στην έρευνα και ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, από τις 545 νέες δραστικές που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ιαπωνία, μόλις το 48% (260) έχουν εγκριθεί και από τους τρεις οργανισμούς. Οι περισσότερες από αυτές τις δραστικές έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ, συχνά νωρίτερα από την ΕΕ και την Ιαπωνία. Σε πρόσφατη έκθεση της IQVIA αναφέρεται ότι οι νέες δραστικές στον τομέα της ογκολογίας και της νευρολογίας που εγκρίνονται στις ΗΠΑ προέρχονται κυρίως από αναδυόμενες βιοφαρμακευτικές εταιρείες, με τις μισές από αυτές να είναι τα πρώτα προϊόντα της κατηγορίας τους.
Αν και η Ιαπωνία υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ όσον αφορά τη συνολική έγκριση νέων φαρμάκων, σχεδόν αμέσως μετά την έγκρισή τους είναι διαθέσιμα στους ασθενείς. Αντίθετα, οι χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ως προς τη διαθεσιμότητα και τους χρόνους έγκρισης, με τις περισσότερες χώρες να καθυστερούν σημαντικά σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ανεκπλήρωτες ανάγκες στους ασθενείς.
Εν κατακλείδι, η πρόσβαση σε νέα φάρμακα διαφέρει δραματικά ανάμεσα σε χώρες και περιοχές, υποδεικνύοντας την ανάγκη για ενιαία πολιτική και κανονιστικό πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr