Μείωση των κυβερνητικών προβλέψεων ανάπτυξης – Επισημάνσεις και αριθμοί που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα

Μείωση των κυβερνητικών προβλέψεων ανάπτυξης – Επισημάνσεις και αριθμοί που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα

Η μείωση της κυβερνητικής εκτίμησης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για φέτος στο 2,2% και του χρόνου στο 2,3% επιβεβαιώνεται από την ανάλυση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, η οποία αποκαλύπτει μέρος του Μεσοπρόθεσμου που εξετάζεται στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με το Συμβούλιο, ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται στο 2,8% και του χρόνου στο 2,1%, ελαφρώς υψηλότερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η ανάλυση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετίζεται με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλάνο (Fiscal Structural Plan), το οποίο θα καθορίζει τους προϋπολογισμούς των επόμενων 4 ετών, με έμφαση στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025, συμπεριλαμβάνοντας τον «κόφτη» δαπανών.

Οι μακροοικονομικές προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελούν τη βάση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου, αναφέρονται σε ρυθμούς μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ για τα έτη 2024 (2,2%) και 2025 (2,3%). Το ΕΔΣ αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω την πρόβλεψή του για το τρέχον έτος κυρίως λόγω της νέας χαμηλότερης εκτίμησής του για τη στατιστική επίδραση βάσης για το 2024.

Η αναθεώρηση αυτή αντικατοπτρίζει μια πιο συντηρητική προσέγγιση όσον αφορά την εξέλιξη του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου και της εγχώριας ζήτησης. Ενώ ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, οι τιμές ενέργειας, υπηρεσιών και τροφίμων παραμένουν ασταθείς, γεγονός που μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση και να επηρεάσει περαιτέρω τις αναπτυξιακές προσδοκίες.

Η ανθεκτικότητα του ελληνικού πληθωρισμού σε σύγκριση με την ΕΕ παραμένει πρόκληση. Στοχοθετημένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι απαραίτητες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, αμβλύνοντας τις πιέσεις που ασκούνται από τον πληθωρισμό.

Loading