Μερική απασχόληση: Διέξοδος ή αναγκαστική λύση στην Ελλάδα;

Μερική απασχόληση: Διέξοδος ή αναγκαστική λύση στην Ελλάδα;

Εξερεύνηση των ποσοστών μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με εστίαση στις αιτίες και τις συνέπειες. Τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat για τη μερική απασχόληση στην Ευρώπη, διηγούνται μια ιστορία που έχει πολλαπλές αναγνώσεις. Καταρχάς, το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση αυξήθηκε ελαφρά το 2023 στο 17,1%, αλλά σε βάθος χρόνου βαίνει πτωτικά, έστω με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, πριν από μία δεκαετία και ενώ ειδικά οι χώρες του Νότου ήταν ακόμα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, η μερική απασχόληση ξεπερνούσε το 19%.

Η δεύτερη παρατήρηση έχει να κάνει με τα ποσοστά της Ελλάδας, που παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο 8% και για τα δύο φύλα. Η εξαναγκαστική υποαπασχόληση στην Ελλάδα αγγίζει το 48%, έναντι 19% στην ΕΕ, γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί εργαζόμενοι υποχρεώνονται σε μερική απασχόληση λόγω έλλειψης εναλλακτικών επιλογών.

Η έρευνα του CEDEFOP, θεσμού της ΕΕ, καταδεικνύει τη κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων στην Ελλάδα προτιμά τη μερική απασχόληση από ανάγκη και όχι από επιλογή. Πάνω από 11% των εργαζόμενων γυναικών στη χώρα απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, σημειώνοντας τη διαφοροποίηση από τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών.

Οι χαμηλοί μισθοί και το αναπτυξιακό πλαίσιο της αγοράς εργασίας συμβάλλουν στη διατήρηση αυτών των ανισοτήτων, ώστε η μερική απασχόληση να θεωρείται σχεδόν μονόδρομος για αρκετούς εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Loading

Play