Τα ιταλικά και ελληνικά κρατικά ομόλογα, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας, έκαναν ισχυρό ράλι σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η απόδοση των ιταλικών 10ετών τίτλων μειώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 1,05% από 1,23% στην προηγούμενη συνεδρίαση, οπότε σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδο πέντε εβδομάδων. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε 14 μονάδες βάσης στο 1,24%.
Αντίθετα, οι αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ακολούθησε τις κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, δηλώνοντας ότι είναι έτοιμη να προστατεύσει την οικονομία από την έξαρση του κοροναϊού. Οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων σημείωναν άνοδο 4 μονάδων βάσης στο -0,58% σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο έξι μηνών -0,67% που σημειώθηκε χθες.
Με τον ιό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες είναι υπό πίεση για να στηρίξουν την ανάπτυξη, η οποία δοκιμάζεται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, την εξασθένιση της ζήτησης, τις αποδιαρθρώσεις των αλυσίδων προσφοράς και τις μαζικές πωλήσεις στις αγορές. Η ΕΚΤ δήλωσε χθες ότι είναι έτοιμη να πάρει «κατάλληλα και στοχευμένα» μέτρα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 αναμένεται να έχουν τηλεδιάσκεψη σήμερα για να συζητήσουν μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων, σύμφωνα με δηλώσεις πηγών στο Reuters. H EKT ετοιμάζει μέτρα για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την έξαρση του κοροναϊού, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων. Η Αυστραλία μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιό της σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, με την κεντρική τράπεζά της να είναι η πρώτη που έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κοροναϊού.
Τα μηνύματα από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες επέφεραν κάποια ηρεμία στις κλονισμένες παγκόσμιες αγορές, ανακόπτοντας για την ώρα ένα εντυπωσιακό ράλι στις αγορές των ομολόγων που έχουν το υψηλότερο αξιόχρεο. Τα χρηματιστήρια μετοχών εκτινάχθηκαν μετά τη χειρότερη βουτιά τους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 την περασμένη εβδομάδα, ενθαρρυμένα από την προοπτική λήψης κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο, όπως αναμενόταν, καθώς η εξάπλωση του κοροναϊού σε όλο τον κόσμο μείωσε τις τιμές του πετρελαίου. Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων – αυξήθηκε στο 1,4% από 1,3% τον Ιανουάριο,