Μνημόνιο Ψηφιακής Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου: Ένα Νέο Βήμα προς την Ψηφιακή Ενοποίηση

Μνημόνιο Ψηφιακής Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου: Ένα Νέο Βήμα προς την Ψηφιακή Ενοποίηση

Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, χαρακτήρισε τη συμφωνία εξαιρετικά σημαντική. Όπως επεσήμανε: «Πλέον αποκτάμε σε καθημερινή βάση, κοινές διαδικασίες και κοινή οπτική στην ψηφιακή εποχή. Η παρούσα συμφωνία αποτελεί πιλότο για το πώς η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί ανάλογα θέματα και ανοίγει δρόμο για αντίστοιχες διακρατικές ευρωπαϊκές συνεργασίες στον ψηφιακό τομέα. Δύο κράτη, ένα έθνος, μία κοινή ψηφιακή πορεία».

Σκοπός του μνημονίου είναι η αμοιβαία αναγνώριση των ψηφιακών εγγράφων των δύο εφαρμογών, η διευκόλυνση των πολιτών Ελλάδας και Κύπρου με τη χρήση τους για την ταυτοποίησή τους, και η απλούστευση της συναλλαγής τους με το κράτος μέσω ψηφιακών εγγράφων που εκδίδονται από το Gov.gr Wallet και το Gov.cy Digital Citizen. Ελλάδα και Κύπρος θα ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη εφαρμογών προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η συνεργασία θα ξεκινήσει με την ανάπτυξη του Gov.cy Digital Citizen για τους Κύπριους πολίτες, βασισμένο στο Gov.gr Wallet. Παράλληλα, η Κύπρος έχει προχωρήσει στη διαδικασία ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθώς η τεχνογνωσία από την ανάπτυξη του CY-eID, που υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2024/1183, θα είναι πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα.

Η συνεργασία βασίζεται σε τέσσερις άξονες: (1) Υπηρεσίες Ψηφιακής Ταυτοποίησης, (2) Ψηφιακά Έγγραφα, (3) Κεντρικό Κόμβο Διαλειτουργικότητας, και (4) Υποστηρικτικές Οριζόντιες Υπηρεσίες. Οι δύο χώρες προτίθενται να συνεργαστούν στην ανάπτυξη μιας σειράς εφαρμογών και ψηφιακών υποδομών, όπως ο μηχανισμός παραγωγής ασφαλών εγγράφων, η επαλήθευση εγκυρότητας εγγράφων, και η διασύνδεση μέσω προγραμματισμού εφαρμογών API.

Ο υπουργός Παπαστεργίου ανέφερε ότι «δημιουργούμε επικοινωνία εφαρμογών με τα μητρώα των Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας και υπηρεσία επαλήθευσης εγγράφων για την αμοιβαία αναγνώριση τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η παραγωγή και διαχείριση ασφαλών εγγράφων στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο».

Τέλος, το μνημόνιο προβλέπει συνεργασία για τον μηχανισμό Ηλεκτρονικής Υπογραφής και Ηλεκτρονικής Ταυτότητας (eID), επιτρέποντας στους πολίτες να υπογράφουν εγγράφους ηλεκτρονικά, με νομική ισοδυναμία με τη χειρόγραφη υπογραφή. Η υλοποίηση των έργων θα γίνει με τη συνεργασία και συμμετοχή των εμπλεκόμενων, μέσω της ανταλλαγής εξειδικευμένων στελεχών για την μεταφορά τεχνογνωσίας.

©

Loading

Play