Moody’s: Προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Moody’s: Προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η Moody’s αναλύει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εστιάζοντας στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Η ελληνική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα, με το πραγματικό ΑΕΠ να σημειώνει αύξηση 2,4% το τρίτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως αναφέρει η Moody’s στην ανάλυσή της για τις προοπτικές της χώρας. Η ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση μόλις 1% κατά την ίδια περίοδο, υποδεικνύοντας τη σχετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση της επενδυτικής τράπεζας, οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη είναι η κατανάλωση και οι εξαγωγές, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των καθαρών εξαγωγών, καθώς η αύξηση των εισαγωγών υπερβαίνει κατά πολύ αυτή των εξαγωγών, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών. Επιπλέον, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει υψηλή ανεργία, αν και είναι η χαμηλότερη των τελευταίων 15 ετών, ενώ παραμένει δεύτερη στην ευρωζώνη, μετά την Ισπανία.

Η εξάρτηση από τον τουρισμό καταδεικνύει την ανάγκη διαφοροποίησης της οικονομίας, καθώς σχεδόν το 10% του εργατικού δυναμικού συμμετέχει σε τουριστικές υπηρεσίες. Παρά τη στήριξη του τουριστικού τομέα, τα στοιχεία δείχνουν σημάδια αδυναμίας, με τη μέση δαπάνη ανά ταξίδι να μειώνεται κατά 4,3% από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2024 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.

Η Moody’s προβλέπει επιβράδυνση της αύξησης των τιμών των κατοικιών, αν και αυτή παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παράλληλα, αναφέρονται προκλήσεις που σχετίζονται με την προσφορά κατοικίας, καθώς οι τιμές αυξάνονται σημαντικά, γεγονός που οδηγεί σε δυσκολίες για τους νέους και τις οικογένειες.

Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους, όπως γεωπολιτικές εντάσεις και δασμούς, που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη. Η Moody’s προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,2% το 2025 και 1,6% το 2026, καταγράφοντας τον αντίκτυπο των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play