Ν. Χαρδαλιάς: Στόχος μας να γίνει η Αττική φυτώριο καινοτόμου επιχειρηματικότητας

Με ξενάγηση στο Ινστιτούτο MaRS, το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Βόρειας Αμερικής, χθες Πέμπτη 20 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά στο Τορόντο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της περιφέρειας στη διεθνή έκθεση τεχνολογίας και καινοτομίας Collision Tech Confrence 2024.

propoli

Τον κ. Χαρδαλιά, τον οποίο συνόδευαν εκπρόσωποι των ελληνικών start up εταιρειών που συμμετέχουν στην έκθεση, υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του ινστιτούτου, ο διοικητής του MaRS Ian Spence. Εκεί οι Έλληνες start-uppers συναντήθηκαν με τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου, παρουσίασαν τις ιδέες τους και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες υποστήριξης των εταιριών τους από το ΜaRS, καθώς και για τους τρόπους προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών τους στην καναδική αγορά.

«Ολοκληρώνουμε την παρουσία μας στο Τορόντο με την επίσκεψη σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα έρευνας και καινοτομίας στον κόσμο» τόνισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Η Αττική πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα φυτώριο καινοτόμου επιχειρηματικότητας, με διεθνή απήχηση, που θα αναδείξει τις ικανότητες των Ελλήνων start-uppers. Έχουμε τη βούληση και γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, μέσα από ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερο λόγο στη συμβολή της ομογένειας για την προώθηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. «Στο Τορόντο κατοικεί μια “μικρή Ελλάδα” καθώς η ελληνική κοινότητα απαρτίζεται από 150.000 μέλη, μια γέφυρα που φέρνει κοντά την πατρίδα μας με τον Καναδά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως υπογράμμισε, «η ομογένεια είναι ο πιο άξιος πρεσβευτής μας και αυτό είχα τη χαρά να το διαπιστώσω κατά τη συνάντησή μου με την δήμαρχο του Τορόντο. Η κυρία Chow μου εξέφρασε τον θαυμασμό της για την ιστορία και την κουλτούρα της χώρας μας, την οποία γνωρίζει μέσα από τη δυναμική παρουσία των ομογενών μας, και σε αυτή τη βάση θα χτίσουμε τη θεσμική συνεργασία μεταξύ των δύο μητροπολιτικών περιφερειών. Την περιμένουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να επισκεφθεί την Αττική για να βάλουμε τα θεμέλια των συνεργειών μας, με επίκεντρο τον τουρισμό και το επιχειρείν».

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα πρόξενο στον Τορόντο, Παναγιώτη Αντωνάκο, ο οποίος τον συνόδευσε σε όλες τις επίσημες επισκέψεις που πραγματοποίησε στην πόλη. «Με την πολύτιμη αρωγή των διπλωματικών μας αρχών στο Τορόντο, πετύχαμε να δηλώσουμε το δυναμικό “παρών” της Αττικής μας στο σύγχρονο επιχειρηματικό χάρτη», είπε χαρακτηριστικά.

Το Ινστιτούτο ΜaRS υποστηρίζει περισσότερες από 1.200 νεοφυείς επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την οικονομία της Υγείας, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, ενώ από το 2010 έως σήμερα οι start up που στηρίζει έχουν συγκεντρώσει πάνω από 19 δισ. δολάρια και απασχολούν περισσότερα από 33.000 άτομα. Σε μια αχανή έκταση 140.000 τμ, το MaRS είναι χτισμένο στην παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου, όπου για πρώτη φορά χορηγήθηκε μαζικά σε ασθενείς με διαβήτη ινσουλίνη, μια μεγάλη ανακάλυψη που οδήγησε στη σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο Ινστιτούτο τον περιφερειάρχη συνόδευσαν η αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Ευρωπαϊκού Προγραμματισμού Αλεξάνδρα Πάλλη, η ειδική γραμματέας της Περιφέρειας Έλενα Ράπτη, ο διευθυντής του Γραφείου περιφερειάρχη Γιώργος Χαλκιάς, η σύμβουλος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων Βάλια Κακαρούκα, ο πρόξενος Παναγιώτης Αντωνάκος και ο εμπορικός ακόλουθος Διονύσης Πρωτοπαππάς.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading