Νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ογκολογικές τεχνολογίες

Νέα μελέτη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τις ογκολογικές τεχνολογίες

Η τελευταία μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) αναδεικνύει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από ποτέ τις διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης νέων τεχνολογιών για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η μελέτη με τίτλο «Νέα σύνορα στην ογκολογία: Ένα εξελισσόμενο οικοσύστημα καινοτομίας» εστιάζει στις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες και στις διαφοροποιήσεις μεταξύ περιοχών, φορέων και τομέων. Αυτό βοηθά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους επιστήμονες, τους κλινικούς γιατρούς, τους επιχειρηματίες και τους παράγοντες της βιομηχανίας να καθορίσουν τις στρατηγικές, τις έρευνες και τις επενδύσεις τους.

Η μελέτη παρουσιάζει δεδομένα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) που αναπτύσσουν νέες ογκολογικές τεχνολογίες, καθώς και για τη συμβολή των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων και των δημόσιων ερευνητικών οργανισμών. Η μελέτη δείχνει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και την Κίνα όσον αφορά τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της καινοτομίας κατά του καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό νεοφυών επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο τομέα, οι διαφορές στην ανάπτυξη είναι σημαντικές.

Η έρευνα εξέτασε τις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε 28 τεχνολογικά πεδία που σχετίζονται με τον καρκίνο και διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και στον απόλυτο αριθμό των διεθνών οικογενειών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (IPFs). Κατά την πιο πρόσφατη περίοδο (2015-2021), οι τομείς με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης περιλαμβάνουν την κυτταρική ανοσοθεραπεία (+37,8%), τη γονιδιακή θεραπεία (+31,0%), την ανάλυση εικόνας (+19,6%), τις υγρές βιοψίες (+17,2%) και την πληροφορική στον τομέα της υγείας (+14,7%).

«Υπό το πρίσμα της έκθεσης του Μάριο Ντράγκι για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, τα ευρήματα αυτής της μελέτης λειτουργούν ως προειδοποίηση για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας στην ογκολογία», δήλωσε ο πρόεδρος του EPO, Αντόνιο Καμπίνος. «Καθώς οι τεχνολογίες καταπολέμησης του καρκίνου εξελίσσονται ραγδαία και προς απρόβλεπτες κατευθύνσεις, η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην καινοτομία στον τομέα της υγείας και να σώσει ζωές.

Οι ΗΠΑ ηγούνται παγκοσμίως στις εφευρέσεις κατά του καρκίνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό εφευρέσεων να προέρχεται από αιτούντες σε αυτές τις χώρες. Αντίθετα, το μερίδιο των αιτούντων με έδρα την ΕΕ-27 έχει μειωθεί, παρά την αύξηση της δραστηριότητας ευρεσιτεχνιών στον τομέα της ογκολογίας.

Loading

Play