Για το νέο κύκλο προγραμμάτων ΕΣΠΑ ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθεί έως το τέλος του 2024 και βασίζεται στο Πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας ΜμΕ» της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2021-2020, αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της εταιρείας συμβούλων NEPA Economic Consulting.
Το πρόγραμμα, όπως επισημαίνεται από την NEPA, θα απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα αφορά την επιδότηση σε:
* δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού
* πιστοποίηση προϊόντων
* μισθολογικό κόστος νέου προσωπικού
* συσκευασία, ετικέτα και branding.
Το πλήθος των κλεισμένων διαχειριστικών χρήσεων, τα ΕΜΕ εξαρτημένης εργασίας, το ποσοστό επιδότησης και οι επιλέξιμοι ΚΑΔ θα καθοριστούν με την προδημοσίευση του προγράμματος.
Επιπλέον, έως το τέλος του έτους, αναμένεται να προκηρυχθούν τρία προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού για υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, τα οποία θα ενθαρρύνουν νέα μοντέλα πολιτιστικής παραγωγής, διανομής και προβολής. Αυτά θα περιλαμβάνουν στήριξη επενδύσεων για την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού, ξενόγλωσσου και εξαγώγιμου πολιτιστικού περιεχομένου.
Ειδικότερα, θα προκηρυχθούν τα εξής προγράμματα:
* Χρηματοδότηση για την ενίσχυση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων του κλάδου των Παραστατικών Τεχνών με τουλάχιστον μία κλεισμένη διαχειριστική χρήση, που αποσκοπεί στη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου σε επενδύσεις σε υποδομές και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και διάχυση ψηφιακού, ξενόγλωσσου και εξαγώγιμου περιεχομένου. Τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν προϋπολογισμό από 5.000 έως 30.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 70%
* Χρηματοδότηση για την Ενίσχυση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού Επιχειρήσεων του κλάδου της Βιβλιοπαραγωγής με τουλάχιστον μία κλεισμένη διαχειριστική χρήση, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του ψηφιακού τους μετασχηματισμού. Τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν προϋπολογισμό από 5.000 έως 70.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 70%
* Χρηματοδότηση για την ενίσχυση του Παραγωγικού Εξοπλισμού και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των Χειροτεχνικών Επιχειρήσεων με τουλάχιστον μία κλεισμένη διαχειριστική χρήση που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αγγειοπλαστικής, υφαντικής και ξυλοτεχνίας. Τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν προϋπολογισμό από 5.000 έως 50.000 ευρώ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 70%.
Ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-2027 αναμένεται να προκηρυχθεί για νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 3.100. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων, ενώ το ποσοστό επιδότησης, οι επιλέξιμοι ΚΑΔ και η αναλυτική λίστα των επιλέξιμων δαπανών θα προσδιοριστούν με την προδημοσίευση του προγράμματος.
Έως την 31/03/2025, αναμένεται να έχει προκηρυχθεί μία σειρά από προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των δραστηριοτήτων και θα καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες της αγοράς (εξοπλισμός, κτιριακά, εκπαίδευση, ψηφιακά προϊόντα, μεταφορικά μέσα, πρόσληψη προσωπικού, προώθηση κ.λπ.).
* Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ – Β’ Κύκλος
* Σχέδια Προσαρμογής ΜμΕ δυναμικότητας 20-50 ΕΜΕ
* Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα
* Προγράμματα Leader 2023-2027
* Αναπτυξιακός Νόμος – Προκήρυξη νέων Καθεστώτων για τουρισμό, μεταποίηση – εφοδιαστική αλυσίδα και αγροδιατροφή
* Νέο Πρόγραμμα για υπηρεσίες, εμπόριο, τουρισμό και μεταποίηση στην Περ. Αττικής
* Νέο Πρόγραμμα για ΜμΕ στον τομέα της εστίασης στην Περ. Αττικής (υπό συζήτηση, δεν έχει οριστικοποιηθεί η ενεργοποίησή του)