Η προθεσμία για έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ πλησιάζει, με αλλαγές στον υπολογισμό των φόρων. Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται η αποστολή των νέων λογαριασμών του ΕΝΦΙΑ σε περίπου 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, με την προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις δώδεκα μηνιαίες δόσεις του φόρου να λήγει στις 31 Μαρτίου 2025. Αρκετοί φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ίδιο ποσό όπως το 2024, ενώ περίπου 250.000 ιδιοκτήτες κατοικιών αξίας έως 500.000 ευρώ που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μεγαλύτερη έκπτωση έως 20%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όσοι απέκτησαν ακίνητα το προηγούμενο έτος μέσω αγοράς, γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομιάς θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό τους έχει αυξηθεί λόγω μεταβολών στην περιουσιακή τους κατάσταση. Οι φορολογούμενοι που πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα θα παρατηρήσουν μειωμένο φόρο ΕΝΦΙΑ, ενώ σχεδόν 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα επωφεληθούν από εκπτώσεις έως 50% ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
Για να εξασφαλίσουν την έκπτωση έως 20%, οι φορολογούμενοι με κατοικίες ασφαλισμένες κατά των σεισμών, πυρκαγιών και πλημμυρών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ. Ήδη έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια στους δικαιούχους για τις ενέργειες που απαιτούνται ώστε να εξασφαλίσουν την προαναφερόμενη έκπτωση.
Παρά τη διπλάσια έκπτωση, η οποία φτάνει το 20% για τις κατοικίες αξίας έως 500.000 ευρώ, δεν παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των ασφαλισμένων ακινήτων. Οι εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς δείχνουν ότι οι δικαιούχοι αναμένονται να φτάσουν φέτος τους 250.000, 35.000 περισσότερους από το 2024.
Οι ασφαλισμένες κατοικίες ανέρχονται σε 1,1 εκατομμύρια επί συνόλου 6,3 εκατομμυρίων, με μόλις 250.000 να καλύπτουν τους τρεις κινδύνους. Πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν συμπεριλάβει όλες τις απαιτούμενες καλύψεις, με αποτέλεσμα να χάνουν την προνομιακή έκπτωση.
Τέλος, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023 και 2024 για περισσότερους από 110.000 φορολογούμενους που δικαιούνται απαλλαγή από τον φόρο. Από τον ΕΝΦΙΑ του 2023 απαλλάσσονται 64.627 φορολογούμενοι, ενώ η απαλλαγή του 2024 αφορά 48.485 φορολογούμενους που υπέστησαν ζημίες από φυσικές καταστροφές.
Πηγή περιεχομένου: in.gr