Νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς εν μέσω περιορισμών στη φαρμακευτική δαπάνη

Νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς εν μέσω περιορισμών στη φαρμακευτική δαπάνη

Αναγκαία μέτρα και περιορισμοί που αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη επηρεάζουν τους ασθενείς στην Ελλάδα. Οι ασθενείς θα κληθούν να επωμιστούν ακόμη μεγαλύτερα οικονομικά βάρη για την προμήθεια των φαρμάκων τους, καθώς η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής περίθαλψης θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις περιορισμένες κρατικές δαπάνες. Η χρηματοδότηση θα αυξάνεται μόνο κατά τα επίπεδα που προβλέπεται από τη συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις των υποχρεωτικών επιστροφών και οι προτάσεις για τη μείωση τους.

Ειδικότερα, οι υποχρεωτικές επιστροφές clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα το 2023 έφτασαν μέχρι και 83%, με τις πρόσφατες ρυθμίσεις να επιδιώκουν να μειώσουν αυτό το ποσοστό στο 77% για το 2023 και στο 68% για το 2024. Η αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής προκύπτει από την αύξηση των ασθενών που προμηθεύονται φάρμακα μέσω του ΙΦΕΤ, με τον αριθμό τους να έχει διπλασιαστεί από 1.900 σε πάνω από 3.000.

Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η ενίσχυση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2027 και ο διαχωρισμός φαρμάκων σε πρωτότυπα και γενόσημα, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστοί προϋπολογισμοί. Επιπλέον, προβλέπεται η μεταφορά περίπου 50 φαρμάκων στη λίστα Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων, κάτι που θα επιφέρει αυξημένα έξοδα στους ασθενείς.

Εντούτοις, οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι οι κρατικές δαπάνες παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές ανάγκες της πληθυσμιακής ομάδας. Η τάση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιστροφών clawback, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play