Νέες κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στον ρωσικό ενεργειακό τομέα: Επιπτώσεις και αντιδράσεις

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στον ρωσικό ενεργειακό τομέα: Επιπτώσεις και αντιδράσεις

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες την επιβολή νέων συντονισμένων κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ιδίως στη Gazprom Neft, με στόχο την πλήξη της «κυριότερης πηγής χρηματοδότησης του Κρεμλίνου» που χρησιμοποιείται στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δέκα ημέρες πριν από την ορκωμοσία του αμερικανού εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσιοποίησε στοιχεία για τις κυρώσεις στις Gazprom Neft και Sourgoutneftegaz, οι οποίες παράγουν «πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα», με έσοδα αξίας «23 δισ. δολαρίων (22,5 δισ. ευρώ) κατ’ έτος».

Η απόφαση καταγγέλθηκε άμεσα από τη Gazprom Neft, η οποία χαρακτήρισε τις κυρώσεις «αδικαιολόγητες» και «έκνομες», σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Νταλίπ Σιγκ, αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, οι κυρώσεις είναι «οι πιο σημαντικές που επιβλήθηκαν ποτέ» από τις ΗΠΑ στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, και θα πλήξουν «σκληρά» όλους τους κρίκους «της αλυσίδας εφοδιασμού και διανομής» του τομέα του πετρελαίου της Ρωσίας.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών διαβεβαίωσε πως τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι «ζωτικής σημασίας για την πολεμική οικονομία της Ρωσίας» και εισέφεραν «περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2023».

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε επίσης σειρά κυρώσεων κατά σχεδόν 200 δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν πετρέλαιο και μεθάνιο από τη Ρωσία, ορισμένα εκ των οποίων πλέουν υπό σημαία Μπαρμπάντος ή Παναμά. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τα αμερικανοβρετανικά μέτρα, υποστηρίζοντας ότι θα «καταφέρουν μεγάλο πλήγμα στα οικονομικά θεμέλια της ρωσικής πολεμικής μηχανής».

Οι κυρώσεις προστίθενται σε ατελείωτη σειρά μέτρων που επιβάλλονται ήδη, περιλαμβάνοντας την επιβολή πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ερωτηθείς για την τύχη των κυρώσεων μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης, ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι στο χέρι της να αποφασίσει, προσδιορίζοντας μάλιστα ότι οι κυρώσεις παρέχουν «σημαντικό μοχλό» στην κυβέρνηση του κ. Τραμπ για τη διαπραγμάτευση «δίκαιης και διαρκούς ειρήνης».

Η Μόσχα αντέδρασε, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι η Ρωσία είχε προετοιμαστεί για τις κυρώσεις πριν από την ανακοίνωσή τους.

Loading

Play