Νέες επιβαρύνσεις στους ασθενείς από τον υπουργό Υγείας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Αναγκασμένοι να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι οι ασθενείς για την προμήθεια των φαρμάκων τους, καθώς η κρατική χρηματοδότηση συνεχίζει να παραμένει περιορισμένη. Η συνάντηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας κατέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις υψηλές υποχρεωτικές επιστροφές clawback για τα νοσοκομειακά φάρμακα. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται να μειώσουν το ποσοστό clawback στο 77% για το 2023.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2024 το ποσοστό αυτό θα περιοριστεί περαιτέρω στο 68%. Η αύξηση των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα μέσω του ΙΦΕΤ, που διπλασιάστηκε από 1.900 σε περισσότερους από 3.000, υπογραμμίζει την πίεση που δέχονται οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών για καινοτόμα φάρμακα είναι το επόμενο βήμα που ανακοινώθηκε.
Προτάσεις του υπουργού περιλαμβάνουν επιπλέον ενίσχυση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2027, καθώς και διαχωρισμό των φαρμάκων σε κατηγορίες που σχετίζονται με την πατέντα. Ωστόσο, οι επαγγελματίες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι η κρατική χρηματοδότηση παραμένει πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, κάτι που καθιστά τη συνεχιζόμενη αύξηση του clawback αναπόφευκτη.
Η πρόταση για την εκκαθάριση των ανενεργών ΑΜΚΑ, αν και ανακοινώθηκε πριν μήνες, φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην φαρμακοβιομηχανία. Η εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία από το 2025, αποτελεί μέρος των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό της διαδικασίας και βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr