Νέο εργαλείο στήριξης από την ΕΚΤ – Ευελιξία στην επανεπένδυση ομολόγων που λήγουν

Νέες αποφάσεις πάρθηκαν από την ΕΚΤ μετά την έκτακτη συνεδρίαση

Το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP.

Επίσης δίνει εντολή να σχεδιαστεί ένα νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης έδωσε το ΔΣ της ΕΚΤ μετά την έκτακτη συνεδρίασή του.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: 

«Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Από τη στιγμή που ξεκίνησε η σταδιακή διαδικασία εξομάλυνσης της πολιτικής τον Δεκέμβριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να δράσει ενάντια στους κινδύνους κατακερματισμού που αναζωπυρώνονται.

Η πανδημία έχει αφήσει μόνιμα τρωτά σημεία στην οικονομία της ζώνης του ευρώ, τα οποία πράγματι συμβάλλουν στην άνιση μετάδοση της ομαλοποίησης της νομισματικής μας πολιτικής σε όλες τις δικαιοδοσίες.

Βάσει αυτής της αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα εφαρμόσει ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο PEPP (σ.σ. πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της πανδημίας), με σκοπό τη διατήρηση της λειτουργίας του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, μια προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΚΤ να ανταποκριθεί εντολή για τη σταθερότητα των τιμών.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο».

Η κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 12.00 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τρεις ώρες. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε μετά το sell off της Τρίτης, κατά τη διάρκεια του οποίου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας σκαρφάλωσε άνω του 4% για πρώτη φορά από το 2014.

Ήδη οι σχετικές πληροφορίες έχουν προκαλέσει «ανακούφιση», με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να περιορίζεται κατά 38 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 4,27%. Χθες είχε σκαρφαλώσει ακόμη και άνω του 4,7%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2017.

Αποκλιμάκωση εμφανίζουν και τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών του Νότου, με το 10ετές της Ιταλίας να μειώνεται κατά 22 μονάδες βάσης (3,99%), της Ισπανίας κατά 18 μονάδες βάσης (2,91%), της Γαλλίας κατά 13 μονάδες βάσης (2,23%), της Κύπρου κατά 12 μονάδες βάσης (3,38%) και της Πορτογαλίας κατά 20 μονάδες βάσης (2,89%).

Δείτε επίσης: Δίκη Χρυσής Αυγής: Απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του Λαγού ζητά η εισαγγελέας