Νέο μαθηματικό μοντέλο για τον κατώτατο μισθό: Πώς διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας

Νέο μαθηματικό μοντέλο για τον κατώτατο μισθό: Πώς διαμορφώνει το μέλλον της εργασίας

Ανακατανομή του κατώτατου μισθού μέσω νέου μαθηματικού μοντέλου από το 2028, με έμφαση στην παραγωγικότητα και τον πληθωρισμό.

Αντίστροφη μέτρηση για τη νομοθέτηση του νέου μοντέλου καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος από το 2028 θα καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου που θα λαμβάνει υπόψη τον δείκτη παραγωγικότητας όπως και τα επίπεδα του πληθωρισμού. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, όλο το προηγούμενο διάστημα από όταν έλαβε το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που είχε συσταθεί για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού προχώρησε σε ένα κύκλο επαφών με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η πλειονότητα αυτών, μάλιστα, πλην της ΓΣΕΕ, βάσει πληροφοριών δεν έχουν σοβαρές ενστάσεις επί του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά μόνο βελτιωτικές προτάσεις, τις οποίες μάλιστα αναμένεται να τις καταθέσουν τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κοινωνικοί εταίροι είναι θετικοί ως προς τον νέο τρόπο υπολογισμού, καθώς εμπεριέχει προβλεψιμότητα. Άρα οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν σωστούς προγραμματισμούς ως προς την οικονομική τους διαχείριση.

Τα επόμενα βήματα για τη θεσμοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού έχουν ως εξής:

– Αναμένονται οι βελτιωτικές προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους

– Παρουσίαση νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο

– Δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου

– Τοποθέτηση των άλλων κομμάτων επί του νομοσχεδίου

– Προς ψήφιση στα μέσα Δεκεμβρίου

Η ΕΛΣΤΑΤ πάντως έχει ήδη σηκώσει τα μανίκια για τη δημιουργία των δεικτών που θα λαμβάνει υπόψη ο μαθηματικός τύπος του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να είναι έτοιμοι τουλάχιστον το 2027. Στο προτεινόμενο σύστημα, ο καθορισμός και η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή και β) του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Το βασικότερο σημείο πάντως για τον κατώτατο μισθό είναι πως από το 2028 δεν θα μπορεί να μειωθεί. Σε περίπτωση που ο τιμάριθμος, μαθηματικός τύπος που θα προκύπτει, θα είναι αρνητικός λόγω άσχημων οικονομικών εξελίξεων, ο κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται, απλά θα μένει σταθερός. Δηλαδή, ο κατώτατος μισθός θα ακολουθεί μόνο ανοδική πορεία.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί ο κατώτατος μισθός να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027, που σημαίνει πως η βάση που θα υπάρχει το 2028 θα είναι τα 950 ευρώ. Έτσι, εάν τότε ο μαθηματικός τύπος έχει θετικό αποτέλεσμα, ο κατώτατος μισθός θα συνεχίσει να ακολουθεί την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, ειδάλλως θα παραμείνει σταθερός.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εργασίας τρέχει και για το ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα συνδράμει στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για project ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Η σύμβαση για το έργο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αφορά στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων, καθώς και τη διασφάλιση των κατάλληλων υπολογιστικών εφαρμογών, ώστε να εξάγεται εμπεριστατωμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση. Με τον τρόπο αυτό, ο κατώτατος μισθός θα είναι πλέον ανεξάρτητος και από τον κάθε πολιτικό κύκλο της εκάστοτε κυβέρνησης, καθώς θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.

Loading