Η φορολόγηση των τραπεζών μπορεί να επιβραδύνει την αναγκαία εξυγίανση του κλάδου, προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Στο θέμα των τραπεζών και τη φημολογούμενη φορολόγησή τους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, ανοίγοντας την αυλαία του 4ου ΟΤ FORUM που διοργανώνει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία. Η ελληνική κρίση δεν ήταν τραπεζική κρίση, αλλά κρίση δημοσίου που επηρέασε τις τράπεζες. Σημείωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα τα κέρδη πήγαιναν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), ενώ από φέτος άρχισαν να δίνουν μέρισμα. Αν φορολογήσεις τις τράπεζες, καθυστερείς την εξυγίανση του κλάδου, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις υψηλές προμήθειες των τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιβάλλονται υψηλές προμήθειες στους πολίτες που χρησιμοποιούν κάρτες και ότι οι τράπεζες πρέπει να διαφοροποιήσουν τα έσοδά τους.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο τραπεζικό σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της κρίσης, υπογραμμίζοντας τα αρνητικά της στήριξης στις 4 συστημικές τράπεζες. Με τη δημιουργία ενός «5ου πόλου», ισχυρών μικρότερων τραπεζών, επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος με ισχυρά κεφαλαιοποιημένες τράπεζες που προσελκύουν ξένους επενδυτές.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι στην Ευρώπη ο πληθωρισμός μειώνεται, ενώ η οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη διατήρησης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ξεπεράσει σημαντικές κρίσεις και ότι οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για την κάλυψη του επενδυτικού κενού.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αποτελεί το ευάλωτο σημείο της ελληνικής οικονομίας και πως απαιτείται αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάπτυξης, είπε ότι η Ελλάδα είναι 5η σε απορροφητικότητα κεφαλαίων και προσδοκά ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τα επόμενα 10 χρόνια.
Κλείνοντας, ο κ. Στουρνάρας σχολίασε την ανάγκη επανεξέτασης του φορολογικού συστήματος, αναφέροντας ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συντελούν στη μείωση της φοροδιαφυγής.