Ο κόσμος το 2035 σύμφωνα με το Φόρουμ των Δελφών: Προβλέψεις και προκλήσεις για το μέλλον

Ο κόσμος το 2035 σύμφωνα με το Φόρουμ των Δελφών: Προβλέψεις και προκλήσεις για το μέλλον

Ανακαλύψτε τις προοπτικές και τις ανησυχίες για το μέλλον, όπως διατυπώνονται στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Το φετινό 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει αναδείξει μια έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον, όχι μόνο ανάμεσα στα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και στους ειδικούς που συμμετείχαν. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε μεταξύ των ομιλητών και των συνέδρων, οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι οι συνθήκες στον κόσμο το 2035 θα είναι δυσμενέστερες από τις σημερινές σε τομείς όπως η δημοκρατία, η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υψηλές προσδοκίες καταγράφονται για την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της ιατρικής. Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην ιδιωτικότητα και τη διαπροσωπική επικοινωνία.

Η έρευνα, που οργανώθηκε από το Φόρουμ σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων About People, περιλάμβανε 266 συμμετοχές και διεξήχθη από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου. Αξιολογώντας τις απαντήσεις, διαπιστώνουμε ότι οι συμμετέχοντες παρακολουθούν στενά τις διεθνείς εξελίξεις και έχουν θέσεις κλειδιά σε διάφορους τομείς. Η απαισιοδοξία τους αποτυπώνει ένα ευρύτερο κλίμα ανασφάλειας που υπάρχει στη κοινωνία.

Το Οικονομικό Φόρουμ με θέμα Realignments εξέτασε τις σημαντικές ανακατατάξεις στο παγκόσμιο σύστημα, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σε γεωπολιτικούς και κοινωνικούς τομείς. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες εκφράζουν μια ελπίδα για τεχνολογική και οικονομική πρόοδο, όμως συνάμα ανησυχούν για κοινωνική και πολιτική οπισθοδρόμηση.

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική παρατήρηση αφορά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, με το 61,7% των συμμετεχόντων να πιστεύει ότι η ποιότητα της δημοκρατίας θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, τα ποσοστά εκείνων που αναμένουν λιγότερες κοινωνικές ανισότητες είναι ελάχιστα, με μόνο το 15,8% να έχει αυτήν την πεποίθηση.

Στο ζήτημα των γεωπολιτικών ισορροπιών, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες αναμένουν έναν πολυπολικό κόσμο μέχρι το 2035, με τη Κίνα να θεωρείται πιθανότερος παγκόσμιος ηγέτης. Αντίθετα, η ΕΕ αναμένεται να χάσει τη δύναμή της, όπως προκύπτει από τις απόψεις των συμμετεχόντων.

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στις ανθρώπινες ζωές, όμως οι προβλέψεις για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι λιγότερο ευνοϊκές. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι σχέσεις θα γίνουν πιο αποξενωμένες και ανταγωνιστικές, με ελάχιστες ελπίδες για μια καλύτερη κοινωνία.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play
What do you like about this page?

0 / 400