Ζητήσαμε από τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης να σχολιάσει το οικονομικό βαρόμετρο της Interview που έγινε για λογαριασμό της POLITIC για τις επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης.
Η δημοσκόπηση κατέγραψε προβληματισμό και άγχος για την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση. To 2021 ήταν με οικονομικούς όρους μια καλύτερη χρονιά σε σχέση με το 2020, αλλά σίγουρα οι επιχειρήσεις δεν είδαν τους τζίρους του 2019. Ειδικότερα, για το 42% το 2021 έκλεισε με αύξηση τζίρου σε σχέση με το 2020 , και για το 41% η χρονιά έκλεισε με μείωση του τζίρου.
Διαβάστε το σχόλιο του κ. Καπνοπώλη:
«Όλες οι εκτιμήσεις για το χειμώνα που διανύουμε είναι εξαιρετικά δυσοίωνες σχετικά με το ύψος του ενεργειακού κόστους που καλπάζει, φέρνοντας, καθημερινά, σε απόγνωση επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, δεδομένου πως δεν προκύπτει κοινοτική στήριξη, απαιτεί εθνική προσπάθεια.
Όλα δείχνουν ότι επιχειρήσεις και επαγγελματίες που χρησιμοποιούν μέση ή υψηλή τάση ρεύματος και που χρειάζονται πετρέλαιο ή φυσικό αέριο για την άσκηση της δραστηριότητας τους, είναι τελείως εκτεθειμένοι σε αυτό που αποκαλείται «τέλεια ενεργειακή καταιγίδα».
Με δεδομένη την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, η οποία βέβαια συμπαρασύρει και άλλες αυξήσεις όπως στις μεταφορές ή στην προμήθεια πρώτων υλών, εκτιμώ ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και θα αναγκαστούν να οδηγηθούν σε «λουκέτο». Ας μην λησμονούμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προερχόμενες μάλιστα από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αγωνίζονται να συνέλθουν από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, με συσσωρευμένες οφειλές και έλλειψη ρευστότητας.
Στο πλαίσιο αυτό το ΒΕΘ προτείνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια, την οποία έχει καταθέσει με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένα προτείνουμε:
- Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά την πανδημία.
- Επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τις επιχειρήσεις διότι σε πάρα πολλές από αυτές αποτελεί βασικότατο συντελεστή του κόστους των παραγόμενων προϊόντων τους.
- Μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα βασικά αγαθά και μεταφορά τους από το 13% στο 6%.
- Επιδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ώστε να παράγουν μέρος του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν.
- Ειδική χρηματοδοτική μέριμνα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις για προμήθεια α΄ υλών και προετοιμασία παραγγελιών προς εξαγωγή.
- Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα των επαγγελματικών αυτοκινήτων.
- Κυβερνητική μέριμνα για «άνοιγμα» της στρόφιγγας του τραπεζικού συστήματος για στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η αρχή του 2022, μας βρίσκει εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων. Από τη μία, η ώθηση της προσδοκώμενης ανάπτυξης και της αναμενόμενης ανάκαμψης. Κι από την άλλη, το βαρίδι της υγειονομικής συγκυρίας και οι πιέσεις του πληθωρισμού. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αντικρουόμενων μηνυμάτων, η ελληνική επιχειρηματικότητα καλείται να σταθεροποιήσει την πορεία της.
Είναι προφανές ότι η αγορά που βίωσε και βιώνει την πίεση της υγειονομικής κρίσης επιζητά υποστηρικτικά μέτρα. Σε διαφορετική περίπτωση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να περάσουν, με προοπτικές ανάπτυξης στην επόμενη ημέρα.
Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από την πολιτεία αρκετά μέτρα για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της πανδημίας στην επιχειρηματικότητα. Αν δεν υπήρχαν αυτά, σήμερα θα μιλούσαμε για ένα τελείως διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον, με εκατοντάδες επιχειρήσεις κλειστές και πολλαπλάσιους συνανθρώπους μας στην ανεργία. Επειδή όμως ο κίνδυνος δεν έχει περάσει θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός πλέγματος προστασίας, ειδικά για τις πιο ευάλωτες επιχειρήσεις και για όσο επικρατούν αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες. Για αυτό και ζητάμε τη διαγραφή μέρους των οφειλών ή εναλλακτικά τη χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων των οφειλετών και την αποπληρωμή σε περισσότερες δόσεις.
Αν οι εξελίξεις ακολουθήσουν θετική πορεία στο πεδίο της οικονομίας τότε είναι ανοιχτός ο δρόμος για την υλοποίηση νέων στοχευμένων πολιτικών που θα σχετίζονται πρωτίστως με την περαιτέρω μείωση των φόρων και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Το διακύβευμα, λοιπόν, για το 2022 είναι ξεκάθαρο: λιγότεροι φόροι, περισσότερες δουλειές και ευκαιρίες κυρίως για τους νέους με επιδοτούμενη εργασία.»
Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση: Το οικονομικό βαρόμετρο της Interview για την POLITIC για τις επιχειρήσεις του Ν. Θεσσαλονίκης
- Η Ουκρανία ανακοινώνει το μπλοκάρισμα της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου
- Συρία: Κρίσιμη η άρση των κυρώσεων για την επιστροφή των προσφύγων, τονίζει ο Τζολάνι στη Βρετανία
- Η τεχνητή νοημοσύνη και οι ελληνικές στάσεις: φόβοι και προσδοκίες
- Εμανουέλ Μακρόν: Επίσκεψη στη Μαγιότ μετά την καταστροφική παρέμβαση του κυκλώνα Σίντο
- Βενιζέλος: Η κρίση της Δύσης είναι υπαρξιακή, όχι στρατηγική