Οι Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα Pandora Papers

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαρροές οικονομικών εγγράφων – Τα Pandora Papers περιλαμβάνουν 239 Έλληνες και 78 διευθύνσεις ελληνικού ενδιαφέροντος

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα Ελλήνων που περιλαμβάνονται στα Pandora Papers.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση, η λίστα περιλαμβάνει περί τις 239 καταχωρήσεις ονομάτων και 78 εγγραφές διευθύνσεων.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος νυν ή πρώην πολιτικός. 

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία προς το παρόν φαίνεται να βγαίνει «λάδι» σε σχέση με άλλες χώρες, η Κύπρος έχει υποστεί ήδη ένα τεράστιο πλήγμα. Δεν πρόκειται μονάχα για την εμπλοκή του δικηγορικού γραφείου του προέδρου της Νίκου Αναστασιάδη. Προκύπτουν πολλές αμφιλεγόμενες οικονομικές δραστηριότητες Ρώσων ολιγαρχών, πολλοί από τους οποίους είχαν, μάλιστα, λάβει και τη χρυσή βίζα. Γεγονός που εκθέτει ακόμα περισσότερο την χώρα.

Οι έρευνες εκατοντάδων δημοσιογράφων από 117 χώρες αποκάλυψε φοροαποφυγή και κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία αρχηγών κρατών, καθώς και πλήθους άλλων διασήμων και μεγιστάνων. 

Ωστόσο η ICIJ τονίζει πως υπάρχουν νόμιμες πρακτικές που συνδέονται με υπεράκτιες εταιρείες και τραστ και η συμπερίληψη ενός ατόμου ή άλλης οντότητας στις διαρροές «δεν υπονοεί ούτε υπαινίσσεται πως έχουν εμπλακεί σε παράνομες ή ανάρμοστες πρακτικές». 

Στην έρευνα των Pandora Papers που κράτησε δυο χρόνια συμμετείχαν πάνω από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες, οι οποίοι ξετίναξαν 6.500.000 φακέλους με 30.000 υπεράκτιες εταιρείες.

Δείτε τα ονόματα:

Δείτε επίσης: ΝΔ – Απείχαμε από την ψηφοφορία για τα Pandora Papers λόγω στοχοποίησης προσώπων και ανάγκης ενδελεχούς έρευνας