Οι επιρροές των μεγάλων κρατών στην ηγεσία της Κομισιόν

Οι επιρροές των μεγάλων κρατών στην ηγεσία της Κομισιόν

Ανακαλύψτε πώς οι ισχυρές χώρες της ΕΕ καθοδηγούν τις αποφάσεις της Κομισιόν και επηρεάζουν την ενιαία αγορά. Από το 2004, ο έλεγχος των ενημερωτικών δελτίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά και τη βιομηχανία της ΕΕ βρίσκεται σχεδόν πάντα στα χέρια ορισμένων από τις μεγαλύτερες χώρες της: Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία ή Πολωνία. Με την επιτυχία της ενιαίας αγοράς στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού σχεδίου, οι χώρες αυτές κατέχουν κεντρική θέση στη νομοθέτηση του μπλοκ, ενώ οι μεγαλύτερες χώρες κέρδισαν το προβάδισμα της ενιαίας αγοράς.

Καθώς μια νέα φουρνιά επιτρόπων προετοιμάζεται για μια νέα πενταετή θητεία, το POLITICO εξέτασε τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων του παρελθόντος και του παρόντος, από την πρώτη ομάδα επιτρόπων του José Manuel Barroso το 2004 μέχρι τη σημερινή προεδρία της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. Η Γαλλία, στο επίκεντρο της ενημέρωσης για τη βιομηχανία και την ενιαία αγορά, δημιούργησε καχυποψία στις άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς η εστίαση της αυτή επιδιώκει να διασφαλίσει την ανάπτυξη γαλλικών βιομηχανικών πρωταθλητών.

Ανεξαρτήτως της γενικότερης εστίασης της Γαλλίας, παρατηρείται ότι οι μικρότερες χώρες επωφελούνται λιγότερο σε θέσεις ευθύνης εντός της Κομισιόν, καθώς οι πιο «αδύναμες» αρμοδιότητες ανατίθενται κυρίως σε αυτές. Ο αντίκτυπος των αποφάσεων των ισχυρών κρατών παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της ΕΕ.

Loading