Οι κρίσιμες 90 ημέρες για το πακέτο της ΔΕΘ

Οι κρίσιμες 90 ημέρες για το πακέτο της ΔΕΘ

Σημαντικές εξελίξεις για το πακέτο της ΔΕΘ και την ελληνική οικονομία με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ. Η πρόσφατη εκεχειρία των 90 ημερών στους δασμούς προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για διαπραγμάτευση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να καταδεικνύει σαφώς τη θέση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Ιδανικά, η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να καταλήξει σε ένα πλαίσιο μηδενικών δασμών σε προϊόντα που αφορούν τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει παρεμβάσεις όπως το επίδομα ενοικίου για νέους και την επιδότηση επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες. Το σημαντικό αυτό παζάρι για το εμπορικό καθεστώς μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ μόλις αρχίζει. Η Ελλάδα υποστηρίζει τις αποφάσεις της Κομισιόν, ενώ η πραγματική επίδραση θα αποτυπωθεί τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της εκεχειρίας.

Το οικονομικό επιτελείο της Αθήνας επικεντρώνεται σε κινήσεις που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις κυρίως λόγω δευτερογενών επιπτώσεων. Αυτές οι επιπτώσεις, που σχετίζονται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, περιλαμβάνουν την αβεβαιότητα που επηρεάζει τις επενδύσεις και το ενδεχόμενο ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες, όπως η ΗΠΑ και η Γερμανία.

Η κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο τις στρατηγικές της τη δημοσιονομική σταθερότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων, αναθεωρώντας το θεσμικό πλαίσιο και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της ελληνικής αγοράς, με στόχο τη διείσδυση στις αγορές της Ινδίας και της Μέσης Ανατολής. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συζήτησε μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, προγραμματίζοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις έως το τέλος του 2025.

Καθώς πλησιάζει η ΔΕΘ, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαβουλεύσεις σχετικά με τα μέτρα που θα περιληφθούν στο πακέτο της. Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς και τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα κρίνουν τον δημοσιονομικό χώρο για φοροελαφρύνσεις και παροχές.

Ο σχεδιασμός για το πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι η εποχή των αλόγιστων παροχών έχει παρέλθει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα επαναφοράς των 13ων και 14ων μισθών στον δημόσιο τομέα.

Στο πλαίσιο των προτάσεων για φορολογικές ελαφρύνσεις, εξετάζονται αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και μειώσεις φόρων για ιδιοκτήτες ακινήτων, όπως και μέτρα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης. Αυτές οι πολιτικές αναμένεται να συμβάλουν στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και στην υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play