Οι Κυριότερες Προτεραιότητες του Προϋπολογισμού του 2025

Οι Κυριότερες Προτεραιότητες του Προϋπολογισμού του 2025

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2025, καθώς οι συσκέψεις για τη λήψη αποφάσεων αρχίζουν τις επόμενες ημέρες. Αυτές θα αποτυπώσουν τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής για το επόμενο έτος.

Οι αποφάσεις αυτές αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας και θα καθοδηγούνται από τις κύριες πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, τις οποίες περιλαμβάνει η στήριξη των πιο ευάλωτων οικονομικά πολιτών. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως ορίζουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, καθώς και η συνέχιση της πολιτικής φορολογικής μείωσης και η ανταπόκριση στα καθημερινά προβλήματα.

Κατά συνέπεια, ο νέος προϋπολογισμός θα λειτουργήσει ως μια άσκηση ισορροπίας, να τηρηθούν οι κανόνες που επιβάλλουν όριο 3% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2025, και να συνεχιστεί η υποστήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, όπως έχει ήδη υποσχεθεί η κυβέρνηση, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών βαρών. Συνυπολογίζονται και οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, τις νέες προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, καθώς και την απονομή νέων συντάξεων, όπως και εκείνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Οι θετικές εξελίξεις στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, κυρίως λόγω αύξησης των εσόδων και του πρωτογενούς πλεονάσματος που ξεπερνά τους στόχους που έχουν θέσει, λειτουργούν ως αρωγός για την κυβέρνηση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Οι βασικές ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική του 2025 αναμένεται να γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι οι ανακοινώσεις δεν θα βασίζονται σε λογική παροχών, αλλά θα είναι ισορροπημένες σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η επιπλέον χορήγηση επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν έχουν ετήσιες αυξήσεις λόγω προσωπικών διαφορών έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης άλλων ευάλωτων ομάδων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι θετικές τάσεις του προϋπολογισμού για φέτος. Επίσης, υπάρχουν προτάσεις για τη διεύρυνση μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών με σχεδιασμένα ποσοστά μείωσης 0,5% το 2025 και 0,5% το 2027.

Οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού θα ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2024-2025. Στο πρόγραμμα αυτό, αναμένεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 και τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ. Αυτό απαιτείται για τη συνέχιση της μείωσης του δημόσιου χρέους, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 143% του ΑΕΠ φέτος.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading

Play