Οι ελληνικές δημόσιες δαπάνες υγείας είναι οι χαμηλότερες στην Ε.Ε., με 21% ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό ακάλυπτων ιατρικών αναγκών λόγω κόστους κατέχει η Ελλάδα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αν και την πρωτιά σε ακάλυπτες ανάγκες υγείας έχει η Εσθονία. Το 11,6% των ασθενών στην Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του για περίθαλψη, καθώς οι υπηρεσίες υγείας είναι πολύ ακριβές για το 9,4% του πληθυσμού. Επιπλέον, ποσοστό 1,4% πρέπει να περιμένει μεγάλες λίστες αναμονής, ενώ 0,4% βρίσκει τις υπηρεσίες υγείας πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής του.
Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την διετή έκθεση της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ «Η υγεία με μια ματιά 2024». Πάνω από ένας στους πέντε ανθρώπους (το 21%) δήλωσε ότι δεν καλύφθηκαν οι ιατρικές του ανάγκες εντός του 2023, και αυτό πλήττει κυρίως τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα, όπου σχεδόν ένας στους τέσσερις αδυνατούν να επισκεφτούν το γιατρό για λόγους κόστους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σε όλη την Ε.Ε., η αδυναμία να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες περιορίζεται στο 2,4% κατά μέσο όρο, ενώ στις μισές Ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 2%. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες ακάλυπτες ιατρικές ανάγκες αφορούν την οδοντιατρική περίθαλψη, αν και μόνο το 8% αναφέρεται σε αυτόν τον τομέα. Οι ιδιωτικές πληρωμές για τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα ξεπέρασαν το 30% το 2022.
Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και αύξηση των δαπανών, καθώς η πρόληψη και η εξασφάλιση περισσότερων υπηρεσιών υγείας πρέπει να είναι προτεραιότητα, ειδικά καθώς οι δημογραφικές προκλήσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες.