Οι συνέπειες της εξαφάνισης των μελισσών στον πλανήτη

Οι συνέπειες της εξαφάνισης των μελισσών στον πλανήτη

  Αν οι μέλισσες εξαφανίζονταν, ο κόσμος μας δε θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος. Οι μέλισσες είναι από τους πιο σημαντικούς επικονιαστές στον πλανήτη και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη γονιμοποίηση φυτών και την ισορροπία του οικοσυστήματος. Η κλιματική κρίση και η ανθρώπινη παρέμβαση καθιστούν το ζήτημα αυτό ένα από τα πλέον καυτά περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής.

   Η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1.250 είδη μελισσών και το Αιγαίο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα hotspot μελισσοποικιλότητας στην Ευρώπη. Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ανέδειξε το θέμα με σειρά παρεμβάσεων, τονίζοντας την κρισιμότητα της διατήρησης των επικονιαστών.

   Η κα Θεοδώρα Πετανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βιογεωγραφίας και Οικολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέφερε τη σημασία των επικονιαστών για την οικολογική ισορροπία και την αγροτική παραγωγή, επισημαίνοντας την επίδραση της κλιματικής αλλαγής.

   Ειδικότερα, η κ. Πετανίδου επισήμανε ότι πάνω από το 87% των ανθοφόρων φυτών παγκοσμίως εξαρτώνται από ζώα για την επικονίαση τους και ότι το 84% των καλλιεργειών στην Ευρώπη στηρίζεται στην επικονίαση από έντομα, κυρίως μέλισσες.

   Η οικονομική αξία της επικονίασης υπολογίζεται σε περίπου 153 δισεκατομμύρια ετησίως, αντιπροσωπεύοντας το 9,5% της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής.

   Η κ. Πετανίδου τόνισε τη ζωτική σημασία των επικονιαστών για την αναπαραγωγή των φυτών και την αγροτική παραγωγή.

   Η προστασία των μελισσών είναι κρίσιμη και καθοριστική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της γεωργίας. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να συμβάλουμε στην προστασία τους:

   1. Φυτεύουμε μελισσοκομικά φυτά.

   2. Αποφεύγουμε τα φυτοφάρμακα.

   3. Δημιουργούμε καταφύγια για τις μέλισσες.

   4. Στηρίζουμε τους τοπικούς μελισσοκόμους.

   5. Απαραίτητη είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση.

   Η προστασία των μελισσών είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογία και την ανθρωπότητα.

Loading

Play