Οικονομικό Φόρουμ Τορόντο 2024: Σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και των ελληνικών startups

Οικονομικό Φόρουμ Τορόντο 2024: Σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και των ελληνικών startups

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο σχετικά με το αν η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τελικά ένα από τα οκτώ εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, που προγραμματίζονται να δημιουργηθούν επί ευρωπαϊκού εδάφους στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος «ΑΙ Factories». Αυτό επισήμανε ο Γεώργιος Νούνεσης, διευθυντής και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», μιλώντας στο «Toronto Economic Forum 2024», μια πρωτοβουλία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε συνεργασία με το The Hellenic Initiative Canada, το Ελληνο-Καναδικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την ελληνική πρεσβεία στην Οττάβα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Νούνεσης στην «εξαιρετικά καλή» ελληνοκαναδική συνεργασία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του νατοϊκού προγράμματος καινοτομίας DIANA, το οποίο έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη των λεγόμενων τεχνολογιών «διπλής χρήσης». «Η Ελλάδα και ο Καναδάς μοιράζονται δύο επιταχυντές για τεχνολογίες διπλής χρήσης, που θα επιτρέψουν να ανοίξει ένας διάδρομος για νεοφυείς επιχειρήσεις προερχόμενες όχι μόνο από τις δύο χώρες, αλλά και από όλα τα κράτη της Συμμαχίας, ώστε να μπορούν να κινούνται ελεύθερα από τον έναν τόπο στον άλλον και να έχουν πρόσβαση σε κέντρα δοκιμών τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Καναδά».

Αναλυτικότερα, ως προς το ελληνικό εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Νούνεσης είπε: «Ένα πράγμα που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα για την Ελλάδα πολύ-πολύ σύντομα είναι ότι αναμένουμε μια μεγάλη ανακοίνωση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα επιλεγεί για ένα από τα οκτώ εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης της Ευρώπης. Υπενθύμισε ότι το εργοστάσιο θα έχει τρεις κάθετους τομείς: το περιβάλλον και την καθαρή ενέργεια, τον ιατρικό τομέα και τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα, με στόχο να παραχθεί το πρώτο ελληνικό Μεγάλο Γλωσσικό Μοντέλο μέσα στην επόμενη διετία.

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε ότι θα δημιουργηθεί με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ κατά 50%. Αναμένουμε τις μεγάλες ανακοινώσεις στις αρχές του Δεκεμβρίου» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ελληνικό εργοστάσιο θα συνδέεται με τον υπερυπολογιστή που ήδη εγκαθίσταται στο Λαύριο.

Ο κ. Νούνεσης πρόσθεσε ότι διανύουμε ενδιαφέρουσες εποχές, «γιατί παραδοσιακά στην Ελλάδα δεν ήμασταν καλοί με την καινοτομία, καθώς δεν γνωρίζαμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τα ερευνητικά αποτελέσματα για τη δημιουργία πλούτου». Υπογράμμισε την ανάγκη να προσελκυστεί ταλέντο από διάφορες χώρες, όπως η Ινδία και το Μεξικό, και σημείωσε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει περισσότερα κεφάλαια από ό,τι επιχορηγήσεις.

Αναφερόμενος στις ελληνικές startups, επισήμανε ότι το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια και πλέον υπάρχουν περίπου 1000 τέτοιες εταιρείες, με αποτίμηση που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. «Βλέπουμε πλέον startups που είναι ικανές να σηκώσουν κεφάλαια για τους πρώτους γύρους χρηματοδότησης, κάτι που ήταν αδύνατο τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μόνο στον «Δημόκριτο» λειτουργούν 60 startups που έχουν «σηκώσει» κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Νούνεσης αναφέρθηκε και στα ελληνικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, τονίζοντας τη βελτίωση που παρατηρείται στον τομέα της έρευνας.

«Η αποδοτικότητα του κεφαλαίου είναι το στοιχείο που αλλάζει το παιχνίδι», είπε ο Ίαν Σπενς από το Discovery District «MaRS». Η αποδοτικότητα αυτή είναι κρίσιμη για την οικονομία, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγόμενου προϊόντος.

Ο John Psihos, συνιδρυτής και CTO της Axilogic, υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει στην ψηφιοποίηση στην Ελλάδα, αναφέροντας την εμπειρία του με τις υπηρεσίες του gov.gr. Ο Τόνι Λουράκης, CEO της Fleet Complete, συντόνισε τη συζήτηση.

Loading

Play