Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα – Αυξάνεται η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση

Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά δυσκολεύονται να βγάλουν τον μήνα – Αυξάνεται η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση

Οικονομικές πιέσεις πλήττουν την πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, προκαλώντας αύξηση δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Για σχεδόν το 60% των ελληνικών νοικοκυριών, τα χρήματα δεν επαρκούν για όλο τον μήνα, όπως αποδεικνύει η νέα ετήσια έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης για το 2024. Αν και σημειώνεται μια μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το 2023, το οικονομικό περιβάλλον παραμένει δύσκολο. Συγκεκριμένα, το 60% δηλώνει ότι το εισόδημά τους δεν αρκεί για όλο το μήνα, με τα χρήματα να επαρκούν κατά μέσο όρο μόνο για 19 ημέρες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται για τους αυτοαπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις, με το 53,3% να μην επαρκούν τα έσοδά τους μέχρι το τέλος του μήνα, ποσοστό που έχει αυξηθεί από το 42,8% το 2023. Η αδυναμία αποταμίευσης είναι σημαντική, καθώς το 81,6% δεν καταφέρνει να αποταμιεύσει τίποτα, ενώ πάνω από τα μισά νοικοκυριά αδυνατούν να καλύψουν έκτακτα έξοδα ύψους 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν αυξηθεί δραματικά, φτάνοντας το 28,9% σε όλα τα νοικοκυριά, ενώ το 16% εκφράζει φόβο για την απώλεια της κατοικίας τους λόγω οικονομικών υποχρεώσεων. Η ακρίβεια παραμένει κύριο πρόβλημα, με το 72,4% των πολιτών να επηρεάζεται από τις αυξήσεις τιμών στα τρόφιμα.

Η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση έχει αυξηθεί, με το 87% των πολιτών να κρίνει τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας ανεπαρκή. Σε σύγκριση με το 2023, οι αρνητικές αξιολογήσεις έχουν ενταθεί, καταδεικνύοντας την απογοήτευση των πολιτών. Σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τα πολυπρόσωπα νοικοκυριά, πλήττονται ακόμα περισσότερο, με το 68,7% να αδυνατεί να βγάλει το μήνα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play