ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της με τη μείωση του spread των ομολόγων, παρά την αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της με τη μείωση του spread των ομολόγων, παρά την αύξηση του παγκόσμιου δημόσιου χρέους

  Οι συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης διασφαλίζουν τις προοπτικές της οικονομίας σε μία περίοδο που το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.

   Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, τα κράτη και οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο δανείστηκαν 25 τρισ. δολάρια το 2024, ποσό που είναι σχεδόν τριπλάσιο σε σχέση με το 2007.

   Ειδικά για τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, οι εκδόσεις κρατικών ομολόγων αναμένεται να ανέλθουν εφέτος στο ποσό-ρεκόρ των 17 τρισ. δολαρίων, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται στα 59 τρισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις δύο μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις της τελευταίας 20ετίας, οι οποίες ανάγκασαν τις χώρες να προχωρήσουν σε μεγάλα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης.

   Η επενδυτική βαθμίδα που πήρε η Ελλάδα από τον αμερικανικό οίκο Moody’s ενισχύει περαιτέρω την ελκυστικότητα των ομολόγων της για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές και στηρίζει τη σημαντική μείωση του spread τους.

   Η υψηλότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την Ευρωζώνη, η υπέρβαση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και η βελτίωση του τραπεζικού τομέα είναι οι τρεις βασικοί λόγοι για την αναβάθμιση από τον Moody’s.

   Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, των οποίων το spread μειώθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης το 2024, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

   Με βάση στοιχεία του Bloomberg, το spread των ελληνικών 10ετών τίτλων μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στις 77 μ.β., καθώς η απόδοση τους ανήλθε στο 3,57% έναντι 2,80% των γερμανικών.

   Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μία περίοδο που μειώνεται η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην αγορά ομολόγων.

   Στην Ελλάδα, το ποσοστό του δημόσιου χρέους που κατέχουν νοικοκυριά αυξήθηκε στο 4% από 1%, χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε να συμμετέχουν στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου.

Loading

Play