ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα σε στασιμότητα στους δείκτες ευημερίας

ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα σε στασιμότητα στους δείκτες ευημερίας

Ο ΟΟΣΑ αποκαλύπτει την κατάσταση ευημερίας της Ελλάδας το 2023, με ανησυχητικά αποτελέσματα σε βασικούς δείκτες. Το ερώτημα πώς είναι η ζωή στην Ελλάδα; επιχειρεί να απαντήσει ο ΟΟΣΑ, δίνοντας μια ακτινογραφία της καθημερινότητας με βάση 80 δείκτες ευημερίας. Το προφίλ της Ελλάδας αποτυπώνεται στη φετινή ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ευημερία, με συγκριτικά αποτελέσματα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη αλλά και τις υπόλοιπες 34 χώρες μέλη του Οργανισμού.

Μια πρώτη γεύση προσφέρει ο τροχός της ευημερίας, που δείχνει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της χώρας μας με βάση 11 συνιστώσες: Εισόδημα και πλούτος, στέγαση, εργασία και ποιότητα απασχόλησης, υγεία, γνώση και δεξιότητες, ποιότητα περιβάλλοντος, υποκειμενική ευημερία, ασφάλεια, ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, κοινωνικές σχέσεις και συμμετοχή στα κοινά.

Αρνητικές όμως ήταν οι επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με το 2010 στους δείκτες του οικονομικού κεφαλαίου, με το δημόσιο χρέος να αυξάνεται από το 94% στο 134% του ΑΕΠ, ενώ ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, δηλαδή οι επενδύσεις, μειώθηκαν σημαντικά από 97.000 δολάρια κατά κεφαλήν σε 78.000 δολάρια.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία ταχύτητα των χωρών του ΟΟΣΑ στο κοινωνικό κεφάλαιο. Η χώρα μας έχει σταθερά απογοητευτικές επιδόσεις στην ισότητα εκπροσώπησης των δύο φύλων στην πολιτική, καθώς μόλις το 21% των νομοθετών και των αιρετών είναι γυναίκες, ποσοστό σχεδόν ίδιο με το 2010.

Η Ελλάδα έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε μισθολογικά θέματα, με τον τρίτο χειρότερο μισθό ανάμεσα στις 35 χώρες, μετά το Μεξικό και την Κολομβία. Στην Ελλάδα πάντως οι πραγματικοί μισθοί καταγράφουν τη μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ 2010-2019, ενώ το 2023 παραμένει 4η από το τέλος στον δείκτη ικανοποίησης από τη ζωή.

Loading