Π. Λιαργκόβας: Ιστορικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω δασμών – Η Ελλάδα θα επηρεαστεί ελάχιστα

Π. Λιαργκόβας: Ιστορικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω δασμών – Η Ελλάδα θα επηρεαστεί ελάχιστα

«Αυτό που έγινε είναι πραγματικά ένα σοκ για την παγκόσμια οικονομική τάξη, όπως την ξέραμε μέχρι τώρα. Αλλάζει όλο το σκηνικό το οποίο δημιουργήθηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε μέχρι τις μέρες μας και βασίστηκε στο ελεύθερο εμπόριο και μάλιστα πρωτοστατούσης της Αμερικής. Αυτό αλλάζει. Είναι μια μέρα ιστορική πραγματικά και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η νέα τάξη πραγμάτων.»

Τα παραπάνω ανέφερε ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) Παναγιώτης Λιαργκόβας, σχετικά με τις ανακοινώσεις Τραμπ που αλλάζουν το παγκόσμιο εμπόριο, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Όπως σημείωσε, αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι ότι θα μειωθεί το εμπόριο. Δηλαδή, οι εμπορικές σχέσεις με την Αμερική που είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος, θα λιγοστέψουν γιατί θα ακριβύνουν τα προϊόντα. Επομένως, οι χώρες που είχαν μεγάλες πολλές εξαγωγές στην Αμερική θα υποστούν ένα πλήγμα αρχικά. Κάποιες χώρες θα έχουν και μείωση του ΑΕΠ, μπορεί να φτάσουν και στην ύφεση, ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.

«Η Ελλάδα, άμεσες επιπτώσεις δεν θα έχει ιδιαίτερα αισθητές, με την έννοια ότι μόνο ένα 5% των εξαγωγών της πηγαίνει προς τις ΗΠΑ. Κάποιοι κλάδοι βέβαια που είχαν βρει αγορές στην Αμερική θα χτυπηθούν. Ας πούμε, τα κρασιά που κάναμε εξαγωγές στην Αμερική, εκεί θα είναι ένα πρόβλημα. Ωστόσο, οι επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία μας δεν αναμένεται να είναι πάνω από 0,5% στο ΑΕΠ μας. Η ελληνική οικονομία δεν έχει λόγο να φοβάται άμεσα, βραχυχρόνια.»

Ωστόσο, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των κραδασμών από τις επιπτώσεις στη διεθνή και στην ευρωπαϊκή οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία θα θιγούν πάρα πολύ γιατί κάνουν πολλές εξαγωγές στην Αμερική.

«Οι δασμοί είναι όπλο, ένα εργαλείο στα χέρια του Προέδρου Τραμπ, για να αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη σε μια νέα εμπορική συμφωνία που θα κάνει με κάθε μία χώρα ξεχωριστά,» εξήγησε ο κ. Λιαργκόβας.

«Βέβαια, εκεί ο Τραμπ έχει ένα σχέδιο ότι τα έσοδα που θα πάρει απ’ τους δασμούς αυτούς, θα τα χρησιμοποιήσει για να μειώσει τη φορολογία εσωτερικά στην Αμερική.» Οι αντιδράσεις των χωρών θα είναι ποικίλες, εκτιμά ο καθηγητής, ο οποίος επισημαίνει ότι κάποιοι θα βάλουν αντίδασμους ή θα στραφούν σε άλλες αγορές.

Ως προς το ενδεχόμενο η πολιτική Τραμπ να του γυρίσει μπούμερανγκ, ο κ. Λιαργκόβας ανέφερε: «Αν θεωρήσουμε ότι σήμερα ο κόσμος είναι πολύ πιο παγκοσμιοποιημένος, οι εφοδιαστικές αλυσίδες είναι σύνθετες, χρειάζεται να πάρει, για το τελικό προϊόν μια χώρα, τα εξαρτήματα από πολλές άλλες χώρες.»

Loading

Play